Minden évszaknak megvannak a maga jellemzői, amelyek hatással lehetnek bőrünk állapotára, megviselhetik és nehezebbé teszik a bőr egészségének fenntartását. A tél sem kivétel ez alól, hiszen ilyenkor a levegő tartósan hideg, sokszor hideg téli széllel társul, mindezekhez pedig hozzáadódik a fűtés (különösen a központi fűtés) és hogy a hideg miatt kevesebbet szellőztetünk. Ezek mind szárító hatással vannak bőrünkre. Nem csupán az érzékeny bőrűek tapasztalhatják ilyenkor azt, hogy bőrük kiszárad, húzódik, kipirosodik, esetleg még hámlik vagy viszket is. Ezt nem csupán arcbőrünkön, de a kezeinken is észrevehetjük és ilyenkor az ajkaink is könnyebben cserepesednek ki.

A hideg levegő lassítja a bőrben a vérkeringést, összehúzza a pórusokat, ezáltal a bőr nem termel annyi faggyút, mint normál állapotban, ami egyfajta védőréteget képezne és megkötné a nedvességet, ezáltal a bőr elkezd kiszáradni. Ilyenkor a levegő páratartalma is alacsonyabb kint és bent is, amely tovább fokozza ezt a hatást.

Ha a kiszáradás még nem lenne elég probléma, akkor ilyenkor nagyobb eséllyel jelenhetnek meg bőrünkön aknék és pattanások is, hiszen a védőréteg hiánya teret enged a baktériumoknak, melyek így könnyen bejutnak a pórusokba, hogy gyulladást okozzanak ott. De ezek a téli körülmények sajnos tovább fokozhatják az ekcéma, pikkelysömör vagy a rosacea tüneteit is.

Mit tehetünk, hogy mindezeket elkerüljük, vagy legalább enyhítsük?

Azon túl, hogy próbáljuk nem túlfűteni a lakást és kerülni a száraz levegőjű helyeket, gondoskodjunk megfelelő párologtatásról és szellőztetésről, a pamut vagy selyem alapanyagú ruhákat és textileket részesítsük előnyben, igyunk sokat (napi 2-3 liter), forró fürdő helyett zuhanyozzunk és természetesen fordítsunk nagyobb figyelmet bőrünk hidratálására!

Mivel érhetjük el a legjobb eredményt?

A már igen népszerű Rehydra termékcsalád mellett a BIO+ 24 órás hidratáló krémje még a legérzékenyebb bőr számára is ideális védelmet nyújt a téli hideg ellen. A BIO+ tartalmaz olíva olajat, karité vajat, fehér üröm kivonatot és egy hidratáló komplexet málnával. Bőrünket nappal és éjszakai is hidratálhatjuk, így hosszabb időt biztosítunk számára, hogy az értékes hatóanyagok bejuthassanak.

És ne feledkezzünk meg kezünkről sem, mely ha nem használunk kesztyűt, és még sokszor is mosunk kezet, akkor érdessé, szárazzá válik. Az Equilibrium növényi kézkrém hatékonyan regenerálja a kezek bőrét és megóvja a külső környezeti ártalmaktól.

Fordítsunk télen fokozottabb figyelmet bőrünk védelmére!