A kozmetikai termékek fejlesztéséhez egyre több úgynevezett okos hatóanyagot találnak, amelyek nagyon hatékonyan képesek a bőr állapotát befolyásolni. Ezek között is találunk kifejezetten különleges, egzotikus hatóanyagokat, melyek közül most egy zsírégető húsevő növényt, egy bőröregedést gátló barna algát, és a kurkuma, valamint a maracuja kivonatának bőrre gyakorolt hatását tekintjük át.  A Vagheggi mindig is odafigyelt arra, hogy  a legújabb kutatásoknak megfelelő, leginnovatívabb természetes hatóanyagokat alkalmazza termékeiben. A következőkben felfedezheted, hogy melyik különleges nővény, melyik termékcsaládunkban található meg. 

Drosera rotundifolia, a zsírégetés élharcosa

A Drosera rotundifolia magyar nevén harmatfű, például egy húsevő növény, ami elsőre ijesztően hangzik, viszont a zsírégető kezelésekhez ebből a növényből egy nagyon intenzív hatóanyagot lehet előállítani. Ez a húsevő növény a harmatfű nevet azért kapta, mert a levelein harmatcseppszerű nyákanyag található. A különleges hatóanyagot ebből a nyákanyagból állítják elő. Egy új innovatív enzimatikus technológia lehetővé teszi, hogy a növény nyálkájából komplex hatású poliszaharidokat vonjanak ki: D-glükoron-sav, D-mannóz, D-galaktóz, L-arabinóz, D-xilóz. A kozmetikai hatása nagyon innovatív, intenzív zsírégetést tesz lehetővé, de ezen kívül hosszú távú hatása is van, a zsír raktározását is csökkenti, tehát használatával minimalizálható a visszatérő zsírpárnák kialakulása.

AGE CARE és a Laminaria hyperborea

Az algákat sokféleképpen hasznosítják a kozmetikai termékekben, az egyik különlegesség a Laminaria hyperborea barna alga. Az utóbbi évek kutatásai bizonyították, hogy a bőr öregedését nagymértékben befolyásolja és felgyorsítják a mai modern életstílusunk okozta hatások, például a levegő szennyezettsége vagy az elektronikai eszközök túlzott hatása. Ezek a hatások a bőr idegsejtjeit károsíthatják, és ez akár 20 %-kal is felgyorsíthatja a bőr öregedési folyamatait. Ez után a tudományos felfedezés után születtek meg az úgynevezett neurokozmetikai hatóanyagok, amelyek képesek csökkenteni ezt a hatást, és védelmezik a bőr idegsejtjeit. A Laminaria hyperborea segít csökkenteni az idegsejtek öregedését, felveszi a harcot a neuroaging ellen. A Laminaria hyperboreából állítják elő a guluronsavat és mannuronsavat, speciális simító és védő hatást gyakorolnak. Innen származik egy új fogalom a bőröregedés gátlásában: AGE CARE-nek. Ez a hatóanyag nyerte a leginnovatívabb hatóanyag díjat 2015-ben. Elősegíti egy úgynevezett védő idegsejt működését, az APP alfa-t, ami megelőzi az idegsejtek károsodását, fenntartja a normál kommunikációt az idegsejtek és a fibroblasztok között így újra aktívvá teszi a kollagén- és elasztin szintézist.

Gyulladáscsökkentő kurkuma

A közismert fűszerről, a kurkumáról kevesen tudják, hogy milyen innovatív hatóanyagot állítanak elő belőle a bőr érzékenysége ellenében. A Curcuma longa (kurkuma) egy trópusi virág, népies nevén kurkumagyökér vagy indiai sáfrány, fűszer és gyógynövény. Eredeti hazája Dél- és Délkelet-Ázsia. A fűszert a sárga színű, a közönséges gyömbérre emlékeztető gyöktörzsében és gumójában (Curcumae rhizoma) lévő nem mérgező, sárga festékanyaga (kurkumin) adja, amit sajátos aromája és sárga színe miatt kedvelnek. Könnyen termeszthető és kiváló regeneráló, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, nagyon hatékony gyógyító hatása van.

Technológiai innováció

A kurkuma innovatív kozmetikai felhasználáshoz egy speciális és ökológiailag fenntartható eljárás során egy úgynevezett metaloboma molekulát állítanak elő, amit aztán kivonnak a növényből. Ez a molekula képes helyreállítani a stressz káros hatásait, felerősíti a nyugtató, regeneráló képességét a növénynek. Az innovatív fenntartható szisztéma, amivel ezt a kivonatot kinyerik, a kurkuma őssejtjeire gyakorol erős regeneráló hatást, A bőrön is kiváló a hatása, megelőzi és helyreállítja a stressz okozta irritációt az érzékeny bőrökön. Ez a plazma (PRCF) koncentrátum, nemcsak a klasszikus gyulladáscsökkentő molekulákat tartalmazza, hanem üzenetközvetítő molekulákat is és enzimeket is, amelyek gyorsabbá teszik a bőrre gyakorolt nyugtató hatást. Megelőzi a bőrszárazságot, gyulladást és hámlást, javítja a vízháztartást, így megelőzi a rugalmasságvesztést, a védőréteg és ezáltal a bőr védekezőképességének gyengülését.

Passiflora edulis

A C-vitaminban nagyon gazdag maracuja magjából állítják elő ezt a nagyon hatékony bőrfiatalító és regeneráló hatóanyagot eco-friendly, azaz garantáltan fenntartható módon. Ezt a lipidekben, vitaminokban és polifenolokban gazdag hatóanyagot a magok olajából molekuláris desztillációs szabadalmaztatott eljárással állítják elő. Ez a hatóanyag egy értékes díjat is nyert: In-cosmetics® Best Ingredient Award GOLD kozmetikai hatóanyag díjat. A regenerálásban és a bőrszövet újjáépítésében résztvevő molekulákat stimulálja a bőrben. Használatával a bőr szerkezetileg megújul, és ennek hatására egy tömörebb és fiatalosabb bőrkép alakul ki.