Miért használj fényvédő terméket a bőrödre?

Mert az arcon megjelenő bőröregedési folyamatok 80 %-ért a az UV fény felelős és mert a fokozott UV sugárzás számos bőrproblémát okozhat: bőrgyulladás, hámlás, pigmentfoltok, dehidratáció, érzékenység.

A bőrt védjük az UVB és az UVA sugarak ellen is. Mi a különbség a kettő között?

Az UVA sugarak egész évben jelen vannak, a bőr mélyebb rétegeibe hatolva károsíthatják a kötőszövetet és ez felgyorsítja a bőr öregedési folyamatait, ráncok, pigmentfoltok alakulhatnak ki.

Az UVA sugarak okozta károsodás sokszor csak évek múltán jelentkezik. Ezek a sugarak átjutnak az ablaküvegen is.

Az UVB sugarak hatására a bőrben D-vitamin termelődik, de ők felelősek a leégésért, bőrgyulladást, eritémát és hámlást is okozhatnak, károsíthatják a bőrsejtek DNS-t. A szervezet festékanyag (melanin) termelésével védekezik, lebarnul a bőr. Ezek a sugarak nem jutnak át az ablaküvegen.

A fényvédőkrém flakonjain található SPF érték (sun protective factor) jelöli az UVB sugarak elleni védelmet.

Azt mutatja meg, hogy a termék mennyi ideig nyújt védelmet az UVB sugarak ellen.

Ha valaki például 10 perc alatt ég le a napon, egy SPF 15 fényvédőkrém használatával 15-ször annyi idő alatt, vagyis kb. 150 perc alatt ég csak meg a bőre. Ez csak egy körülbelüli becsült érték, mert függ a bőrtípustól, a napsugárzás intenzitásától és a felkent fényvédőkrém mennyiségétől is.

Az uniós szabályozásnak megfelelően az UVA védelemnek legalább egyenlőnek vagy 1/3-al többnek kell lenni mint az UVB védelemnek, ezt a szimbólumot meg kell jelentetni a csomagoláson.

 Milyen fajtájú fényvédőket találsz a termékekben?

Ásványi (fizikai) fényvédőket, ezek nagyon kis méretű természetes összetevők, amik visszaverik az UV fényt a bőr felszínéről, úgy, mint egy tükör. (Cink-oxid és titánium dioxid). A korszerű termékekben nem alkalmaznak nano méretűeket.

Kémiai fényvédőket, ezek olyan molekulák, amik elnyelik az UV sugarakat a bőr helyett. Az új generációs kémiai fényvédők teljesen bőrbarát módon viselkednek és a környezetet is tiszteletben tartják, az európai előírásoknak megfelelnek.

Nem halmozódnak fel a bőrben, fotostabilak, tehát a napfény hatására nem bomlanak le és maximális biztonságot nyújtanak. (Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate más néven Uvinul, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine más néven Tinosorb, Ethylhexyl Triazone (vízálló)).