A világ egyik legrégebbi és legpatinásabb, fitokozmetikumokat alkotó vállalata az olasz Vagheggi. 1975 óta kínál olyan termékeket, amelyek a növények egyedi hatóanyagaival kívánják elérni a vágyott célt a hidratált bőrtől a pigmentfoltok kezeléséig. A Vagheggi Magyarország pedig folyamatosan azon dolgozik, hogy a lehető legtöbb emberhez eljusson a kompromisszumoktól mentes szépségápolás híre. 

Mit jelent a fitokozmetikum? 

A fitokozmetikumok a növények erejére építenek és természetes alapanyagokat használnak a bőr szépségének és egészségének megőrzésére, akár hidratálni, akár vitaminnal táplálni, akár nyugtatni kell a bőrt. 

A fitokozmetikumok különféle növények és gyógynövények részeiből, vagy az azokból nyert olajokból, illóolajokból készülnek. A modern fitokozmetika az adott növénynek egy hatóanyagát alkalmazza, ami célzott hatást fejt ki. Míg egy növényi kivonat globális hatást gyakorol, a növényből kivont speciális hatóanyag célzottan egy adott problémára fókuszál, például a fényvédelemre, vagy a bőr vízhiányos állapotának megszüntetésére. 

Ha a valóban hatékony szépségápolási termékekben hiszel, ha a természetes kozmetikumokat használod, ha a tiszta termékeket keresed, ha környezetvédő vagy, ha az állatokat mented és óvod, esetleg vegán vagy vegetárius étrendet folytatsz, vagy akár csak érdekel a fenntarthatóság, a Vagheggivel nem kell kompromisszumokat kötnöd. 

Évtizedek óta elkötelezettek vagyunk a fenntartható és környezetbarát gyártás mellett. Fitokozmetikumainkban a növényi kivonatok és olajok bőrbarát összetevői segítenek megőrizni a bőr egészségét és szépségét anélkül, hogy drasztikusan avatkoznánk be a folyamatokba. Tudatos és etikus szépségápolásról gondoskodunk. 

Mindig is törődtünk a szépséggel, most szeretnénk megtapasztalni a környezetről, a jövőről való gondoskodás szépségét, arról a természetről, amelynek oly sokat köszönhetünk. 

A következő hónapokban szeretnénk bemutatni a környezetünkért és a bolygóért tett törekvéseinket.  

Állatvédelem 

Lehetőségetek lesz megismerkedni a kampányunk arcával, Bobbyval is ❤️, a „Vagheggi kutyával”, aki odafigyel nálunk arra, hogy az állatvédelem, az állatkísérletektől mentes gyártási és tesztelési folyamat is kiemelt szerepet kapjon.  Emellett, fáradhatatlan munkatársként, a kollégák és a vásárlók életébe is próbál egy kis örömöt csempészni nap mint nap. Ha ellátogattok üzletünkbe, ti is találkozhattok vele.  

Ma már tudjuk, hogy nem kell az állatokat rabságban tartva rajtuk kísérletezni ahhoz, hogy kiderüljön, miként működik egy kozmetikum, hogyan reagál a bőr egy szemránckrémre, és hogy hatásos lesz-e a hámlasztó korong. Az állatkísérletektől mentes kozmetikumok előállításához a gyártók alternatív tesztelési módszereket alkalmaznak. 

Mielőtt egy-egy fitokozmetikum a polcokra kerül, mikrobiológiai, bőrgyógyászati, valamint nikkeltesztekkel ellenőrzik azt, ezeket az eljárásokat pedig specialisták végzik. 

A vizsgálatokhoz az alábbi teszteket végezzük el: 

  • Patch-teszt: a hatóanyagot egy tapasz segítségével felvisszük a bőrre, hogy ellenőrizhessük, nem okoz-e bőrirritációt. 
  • Shelanski-teszt: a bőrre gyakorolt esetleges irritáló vagy érzékenységet kiváltó hatást vizsgáljuk egy tapasz naponta többszöri alkalmazásával. 
  • Szemérzékenységi teszt: in vitro, emberi szövetből vett sejtmintákon vizsgáljuk, hogy egy adott kozmetikai termék nem károsítja-e az emberi sejtmembránokat. 

A Vagheggi fitokozmetikumok hatékonyságát is vizsgáló objektív teszt során különböző eszközökkel mérjük a hidratáltságot, a ráncok mélységét, a bőr rugalmasságát, a pigmentfoltokat és a faggyú mennyiségét. A szubjektív vizsgálat során pedig a kiválasztott résztvevők különböző kérdésekre válaszolnak, hogy megtudjuk, milyen optikai és tapintásbeli változásokat érzékeltek a bőrükön a Vagheggi fitokozmetikumok használatakor. 

A kihívásvizsgálat a termék mikrobiológiai stabilitását méri. Ebben a tesztben a kozmetikumot különböző baktériumokkal fertőzzük meg, hogy a termék ellenállóképességét teszteljük. Ez a teszt segít meghatározni a kozmetikum eltarthatósági idejét. 

Miért nem található meg a termékeken a cruelty-free felirat, és szimbólum? 

A Vagheggi termékek 100% Made in Italy termékek, amik olaszországi laboratóriumunkban kerülnek kifejlesztésre, tesztelésre és gyártásra egyaránt. Az Európai Unió területén 2004 óta tilos a kozmetikai termékek állatokon való tesztelése, ami 2009 óta a kozmetikumok összetevőinek esetében sem engedélyezett. 2009 márciusától kezdve az állatokon kikísérletezett összetevőket tartalmazó kozmetikai szerek forgalomba hozatala is tilos az EU-ban. Így önmagában az a tény, hogy termékeink kizárólag Olaszországban készülnek garanciát jelentenek arra, hogy állatkísérletektől mentes kozmetikumok.  

BIO+ 

A BIO+ termékcsaládunk COSMOS ORGANIC és VEGAN minősítéssel rendelkezik.  

MIT JELENT A COSMOS ORGANIC? A Standard meghatározza a teljesítendő elvárásokat, ami alapján egy kozmetikum bionak és natúrnak tekinthető. A teljes gyártási folyamatot ellenőrzik a fenntarthatósági elvek, biodiverzitás tiszteletben tartásának, természetes erőforrások felelős felhasználásának, az emberi egészség és a környezet megóvásának figyelembe vételével.  

A Bio+ termékcsalád kozmetikai formulái a vegán kozmetikumok standardjai alapján lettek meghatározva. A vegán kozmetikum minősítés garantálja a vegán életmód szabályainak figyelembe vételét; különös figyelmet fordítva nem csak a nem állati eredetű összetevőkre, de kizárja az ezen összetevők begyűjtése során történő esetleges szennyeződést is. 

A csomagolásnál az volt a célunk, hogy figyelembe vegyük a felhasználók esztétikai igényeit, de ugyanakkor a Bio Vagheggi filozófiát is: 

  • „Shiro Alga Papír” felhasználásával, FSC tanúsítvánnyal rendelkező újrahasznosított innovatív ökopapír, amely a lagúnákban elterjedt gyomalgából készül.  
  • Nem használtunk festéket, ragasztót, eltávolítottuk a tájékoztató cédulát/ címkét, viszont kihasználtuk a csomagolás teljes felületét az információk feltüntetéséhez.  
  • A tégelyek és üvegcsék „ultrakönnyű” üvegből készültek, ami csökkenti a környezetre gyakorolt hatást és könnyen újrahasznosíthatók; a tubusok bioműanyagból, növényi eredeti PE, ami Brazíliában begyűjtött barnacukor fermentálásával készül OGM nélkül; ez a gyártás során lehetővé teszi a CO2 kibocsájtás jelentős csökkentését; „I’m green” tanúsítvánnyal rendelkeznek. 

Fenntartható csomagolóanyagok a Vaghegginél 

2022-től a cég még szigorúbb elvásárokat támasztott maga elé, ami a fenntarthatóságot illeti, mert ökológiai lábnyomunk egy olyan dolog, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül. Ezen elv mentén újult meg elsőként a Rehydra termékcsaládunk csomagolása, és 2 éven belül minden termékünké hasonlóan változik meg. 

  • FSC MIX tanúsítvány: megfelelő erdőgazdálkodás, és az anyagok visszakövethetősége. A dobozaink alapanyaga újrahasznosított és minősített FSC papír.  
  • A színezőanyagok mind újrahasznosított növényi eredetű összetevőkből állnak, nem tartalmaznak ásványi anyagokat, oldószereket, és nincsenek bennük nehézfémek.  
  • Az ISO 9706 normatívája szerint tartós papírból készülnek garantálva hosszú ideig a használhatóságot. 
  • A cellulózt öko eljárással fehérítjük ki, amivel minimálisra csökkentjük a klór használatát. 
  • Nehézfém- és mérgezőanyag-mentes (kadmium, króm, higany, ólom). 
  • Nem használunk savakat a papírragasztáshoz.  
  • Környezetbarát és könnyen újrahasznosítható, könnyített üvegek. A krémes állaghoz kifejlesztett utántöltők lehetővé teszik a tégelyek többszöri használatát.  
  • Nem használunk papírból készült plusz használati utasításokat és műanyag spatulákat. 

Helyi, női közösségek támogatása 

Arra is nagy figyelmet fordítunk, hogy az alapanyagok beszerzésénél a fair trade politika mellett támogassuk a helyi női közösségeket is . Ilyen pl. a Rehydra termékek esetében  használt speciális mexikói árnika kivonat. Egy multifunkcionális hatóanyag innovatív hatásmechanizmussal a bőr hidratációjának támogatására, és egy új mérföldkő a Vagheggi fenntarthatósági projektjében.  

A CUATETECO növényt a“ „Mujeres y Ambiente” női egyesület tagjai gyűjtik be. Az általuk kinyert mexikói árnika kivonat elnyerte az IRCC (INTERNATIONAL Recognized Certificate of Compliance) első világelismerését, mert elkötelezett a természet gazdagságáról való gondoskodás, annak megőrzése és a helyi örökség tisztelete mellett. Ezen felül a helyi egyetem támogatásával sikerült olyannyira tovább bővíteni a projektet, hogy az hozzájárul a helyi, nehéz helyzetben lévő asszonyok  életszínvonalának javulásához, és a gazdálkodók biztonságosabb jövőjének biztosításához. 

Upcycled Beauty, azaz a hulladékmentes hatóanyagok 

A Vagheggi termékeinél elsődleges szempont az alapanyagok körültekintő kiválasztása, amelynek szempontrendszerében helyt kapnak olyan kitételek is, mint a földrajzi eredet, a hatóanyagok koncentrációja, az évszak és a gyűjtési módszer. 

Mi az a Upcycled Beauty? 

A kozmetikumok jövője az is, hogy a nem felhasznált agrár-élelmiszeripari nyersanyag-hulladékból nyerjünk ki értékes hatóanyagokat, az esztétikailag nem piacképes gyümölcsök héját, rostját, héját és maradékát felhasználva. 

Ily módon hulladékmentes kozmetikai hatóanyagokat nyernek ki növényi hulladékból, melyek gyakran koncentrált hatóanyagokban gazdag növényi anyagokat tartalmaznak. 

E mellett termékeinkben a Clean Beauty elvet alkalmazzuk. Ami azt jelenti, hogy az egyes összetevőket, szilikonokat, szilikon származékokat, szennyező tengeri anyagokat, és a formula stabilitásához már nélkülözhető anyagokat növényi hatóanyagokra cseréltük, amelyek a folyamatos innovációnak köszönhetően, kiválóan alkalmasak még nagyobb teljesítményű modern textúrák létrehozására, amelyek megfelelnek az egyre igényesebb fogyasztó igényeinek.  

I LOVE CORALS – avagy fényvédelem környezetkárosítás nélkül 

A hawaii zátonyokról szóló egyezményt figyelembe véve a Vagheggi kifejlesztett egy holisztikus és fenntartható fényvédő termékcsaládot, olyan növényi alapú összetevőkre és formulákra építve, melyek tisztelik a természetet és optimalizálják a bőr védelmét, miközben garantálják a biztonságos, ragyogó barnulást. Minden fényvédőnk az „I LOVE CORALS” („Szeretem a korallokat”) logót viseli, mely szintén kifejezi a vállalat fenntartható jövőképét, és választ ad a növekvő etikai tudatosságra.  

Olyan innovatív védelmi rendszert használtunk, amely három biológiailag könnyen lebomló kémiai fényvédőt és egy ásványi fényvédőt tartalmaz optimálisan adagolva, hogy biztosítsa a megfelelő UVA és UVB védelmet. A fényvédő krémek nem épülnek be a bőrbe, fotostabilak és hosszantartó védelmet garantálnak. 

A Summer Paradise sorozatot úgy fejlesztették ki, hogy felkutatták a legjobb biológiailag lebomló készítményeket, melyek kisebb hatással vannak a vízi élővilágra, miközben egyaránt védik a bőrt és a tengereket. A Vagheggi fényvédő termékek átlagosan 75%-ban biológiailag lebomló termékek, és a környezetre gyakorolt hatásuk elhanyagolható. 

A bőr lojális, meghálálja a törődést 

Ezek a termékek elsősorban a növények hatóanyagaira építve kívánnak eredményeket elérni a szépségápolásban, mindenféle mellékhatások nélkül. 

A növényekben található hatóanyagok segítik a szervezetünk megújulását, a megfelelő folyamatok fenntartását, azok serkentését. (Hozzáadott érték, hogy a növényi alapanyagoknak köszönhetően a fitokozmetikumokkal való bőr- és arcápolás felér egy illatterápiás kezeléssel is.) 

A Vagheggi fejlesztői a természet világából nyerik a kiváló és szigorúan ellenőrzött alapanyagokat, a több mint 300 hatóanyag- kivonatot, esszencia olajat, virágból, növényből, gyökerekből kivont molekulákat, algákat és ásványi nyomelemeket, illetve a bőr toleranciája alapján kiválasztott egyéb összetevőket. Minden hatóanyag gondos tanulmányozás után kerül kiválasztásra.