új időpontok gépi bőrdiagnosztikára!×
Főoldal
A fenntarthatóság ugyanolyan fontos, mint a minőség
A fenntarthatóság ugyanolyan fontos, mint a minőség
2022.07.19

Számodra is lényeges szempont az egészséged, a természet, és az állatok védelme? Fitokozmetikumainkat már 40 éve ennek tudatában, etikus elvek mentén alkotjuk meg - ez még egy érv amellett, hogy kipróbáld, és lelkiismeretfurdalás nélkül használd a termékeinket.

Nálunk, a Vaghegginél a fenntarthatóság nem csak divat, nem csak egy szlogen, és nem csak egy rövid időre szóló kampányfogás. Természetes, organikus, vegán és környezetbarát készítményeket alkotva már több mint negyven éve rendületlenül kitartunk az etikus és fenntartható alapanyagok és kozmetikumok mellett.

Nem mi szaladunk a trendek után, hanem azok kerültek összhangba hosszú ideje óta hangoztatott elveinkkel, például az állatkísérletektől mentes termékfejlesztéssel. Egy nemrég közzétett olaszországi felmérés - ami azt vizsgálta, hogy a vevők milyen elvárásokat támasztanak ma a szépségiparral szemben - megerősített bennünket abban, hogy jó irányba megyünk, és folytatnunk kell a megkezdett utat.

Már a kozmetika kiválasztásakor is lényeges a környezetvédelem a vendégek számára

A Cosmetica Italia felmérései alapján a természetes és zöld kozmetikumok jelenleg a teljes olasz piac 16%-át teszik ki, és ez a trend folyamatosan növekszik. Emelkedik azok aránya is, akik a vásárlások során a fenntartható, műanyagmentes csomagolást keresik. A fenntarthatóság és a környezetvédelem majdnem minden második ember (46%) számára a kozmetika kiválasztásakor is kritikus fontosságú. De vásárláskor még ennél is többen (47%) figyelnek a termékek összetevőire, és a biotermékeket részesítik előnyben. A COVID hatására megerősödött az a vásárlói szemlélet is (48%), hogy a vásárláskor figyelmet kell fordítani annak környezeti hatásaira egyaránt.

Úgy látjuk, hogy hasonló irányban változik a vásárlók gondolkodása Magyarországon is, pontosan ezért kezdtük határozott célokkal a 2022-es évet. A felesleg megszüntetéséhez, és a csomagolások újrahasznosításához további lehetőségeket szeretnénk feltárni, a gyártási folyamatok fejlesztése mellett pedig még nagyobb hangsúlyt kívánunk fektetni a kommunikációban is a fenntarthatóságra.

Mit teszünk a fenntarthatóságért?

Már a termékeink nyersanyagának meghatározásakor és elemzésekor alapvető szempont a fenntarthatóság, és a beszállítóinkat is ennek megfelelően választjuk ki. Olyan partnerekkel dolgozunk együtt, akiknek hozzánk hasonlóak az értékeik és elveik.

2022-es vállalati fenntarthatósági céljaink a következők:

 • a felesleg megszüntetése
 • jelentősebb feladat vállalása az újrahasznosítási folyamatban
 • a gyártási folyamatok javítása
 • az újrafelhasználható csomagolások megvalósíthatóságának vizsgálata
 • a fenntarthatóság hangsúlyozása
 • professzionalizmus, fenntartható nyersanyagok és tisztességes kereskedelem.

Beszállítóink betartják a területet és a környezetet védő előírásokat, és ösztönzik a helyi munkát. A Vagheggi ars poeticáját követve a nyersanyagok kiválasztása a „méltányos kereskedelem” elvein alapul, a következő szempontok figyelembevételével:

 • Származás és tisztaság: a hatóanyagnak olyan helyről kell származnia, ahol tiszteletben tartották a termésciklust, a terület nem szennyezett, és a betakarítás az ideális időszakban történt.
 • Stabilitás és funkcionalitás: a kiválasztott nyersanyagoknak biztonságosnak és hatásosnak kell lenniük a bőr számára.
 • Fenntarthatóság: a hatóanyagok kiválasztása a fenntarthatóság elvei szerint történik.

A szigorú kiválasztási folyamat után a hatóanyagokat körülbelül három hónapon keresztül vizsgáljuk állatkísérletek nélkül.

Hogyan lehet kozmetikumokat alkotva az állatok védelmét szem előtt tartani?

Egyrészt nem használunk állati eredetű anyagokat a termékeink megalkotásakor. Másrészt sem a termék megalkotásakor, sem fejlesztése alatt, sem a kész termék gyártásakor nem teszteljük élő állatokon a készítményeket.

A vizsgálatokhoz az alábbi teszteket végezzük el:

 • Patch-teszt: a hatóanyagot egy tapasz segítségével felvisszük a bőrre, hogy ellenőrizhessük, nem okoz-e bőrirritációt.
 • Shelanski-teszt: a bőrre gyakorolt esetleges irritáló vagy érzékenységet kiváltó hatást vizsgáljuk egy tapasz naponta többszöri alkalmazásával.
 • Szemérzékenységi teszt: in vitro, emberi szövetből vett sejtmintákon vizsgáljuk, hogy egy adott kozmetikai termék nem károsítja-e az emberi sejtmembránokat.

Emellett a kozmetikumaink hatékonyságát is vizsgáljuk. Az objektív teszt során különböző eszközökkel mérjük a hidratáltságot, a ráncok mélységét, a bőr rugalmasságát, a pigmentfoltokat és a faggyú mennyiségét. A szubjektív vizsgálat során pedig a kiválasztott résztvevők különböző kérdésekre válaszolnak, hogy megtudjuk, milyen optikai és tapintásbeli változásokat érzékeltek a bőrükön a Vagheggi fitokozmetikumok használatakor.

A kihívásvizsgálat a termék mikrobiológiai stabilitását méri. A terméket különböző baktériumokkal fertőzzük meg, hogy ellenállóképességét teszteljük. Ez a teszt segít meghatározni a kozmetikum eltarthatósági idejét.

Mit teszünk még a környezetünkért?

BIO+ termékcsaládunkhoz megszerzett vegán, biológiai (a Cosmos Organic szerinti), a csomagolásra vonatkozó FSC-, valamint a Bio+ termékcsalád tubusai esetén „I'm Green”-tanúsítvánnyal rendelkezünk. Ez utóbbi azt jelenti, hogy ezek a tubusok bioműanyagból, Brazíliában begyűjtött barna cukor fermentálásával készülnek, ami lehetővé teszi a CO2-kibocsátás jelentős csökkentését.

Minden napozáshoz használt termékünk csomagolásán megtalálható az „I love corals” logó. Ez azt jelzi, hogy a hawaii zátonyokról szóló egyezményt figyelembe véve olyan növényi alapú összetevőket és formulákat alkalmazunk a fényvédőknél, amelyek tisztelik a természetet.

Így küzdünk káros környezeti hatásokkal szemben a kozmetikáinkban

A Vagheggi kozmetikumok között olyan is található, ami kifejezetten a stressz és a negatív környezeti hatásokkal veszi fel a harcot. Az Intense termékcsaládot alkalmazó kezelésünk egyrészt kisimítja és ragyogóbbá teszi az arcbőrt, másrészt felvértezi az elektronikai eszközök által kibocsátott, nagy dózisú kék fény, valamint a környezetszennyezés okozta káros hatásokkal szemben.

A kezelés során használt illóolajok a limbikus rendszerre is jótékonyan hatnak, valósággal simogatják a lelket, és valódi wellness élményt nyújtanak.

Az Emozioni+ városi antistressz cseppecskét pedig azért javasoljuk, mert nyugtatja és hidratálja a bőrt. Ideális irodában dolgozók számára is, hiszen a kék fény ellen is véd, és megóv az ablaküvegen átjutó UV sugarakkal szemben is.


Megosztás
Vissza