új időpontok gépi bőrdiagnosztikára!×
Főoldal
A pórustisztítás elengedhetetlen a szép bőrhöz
A pórustisztítás elengedhetetlen a szép bőrhöz
2023.03.10

Csak a kellően tiszta, egészséges bőrön szívódnak fel a kozmetikumok hatóanyagai, és a tiszta bőr látja el szervezetünk hatékony védelmét – többek közt ezért fontos a pórustisztítás.

A bőr szépségét és állapotát számtalan tényező befolyásolja az étkezéstől a fényvédelmen át a napi arcápolási szokásainkig. Az is számít, milyen kozmetikumokat használunk, és hogy azokat szakember javasolta-e a bőrdiagnosztikai eljárást követően, személyre szabottan. Több elengedhetetlen lépésből áll a számunkra ideális bőrápolási rutin, és ezek egyike az arctisztítás, ezen belül a pórustisztítás.

A tiszta bőr jelentősége

Aki jó állapotú, egészséges arcbőrt szeretne, hajlamos megfeledkezni arról, hogy a szépségápolásra alkalmas kozmetikai termékeken, kezeléseken és fényvédelmen kívül nagy figyelmet kell fordítani az arctisztításra is. Pedig csupán a szokásaink megváltoztatásával már jelentősen tudunk javítani bőrünk állapotán.

A tiszta bőr azért fontos, mert csak így tudják megfelelően kifejteni jótékony hatásukat a fitokozmetikumok hidratáló, fényvédő, ránctalanító stb. hatóanyagai. A különböző szennyeződések, a mitesszerek, pattanások, száraz bőrön pedig az elhalt hámsejtek gátolják a hatóanyagok felszívódását.

De azt is tartsuk szem előtt, hogy a tiszta, egészséges bőr látja el kellő módon szervezetünk védelmét többek közt a fertőzésekkel szemben.

Arctisztítással tartjuk rendben a bőr faggyútermelését, ezzel összefüggésben zsír- és vízháztartását.

Kiváló arctisztító termék zsíros, pattanásos, mitesszeres bőrre a Balance lemosó hab, a Balance radírozó arclemosó, a Balance tonik; száraz és/vagy vízhiányos bőrre a Rehydra lemosó hab, tonik és arclemosó tej; érzékeny bőrre az Emozioni Plus lemosó krém. Az Equilibrium termékek pedig bármely bőrtípus kezelésére alkalmasak.

Pontosan mit távolítunk el az arctisztítás során a bőrünkről?

Napközben a külvilágból sokféle szennyeződés keletkezik az arcbőrünkön. Ilyen a kinti és lakásban szálló por, a szmog, a levegő egyéb szennyezőanyagai, a vegyianyagok. Kívülről érkező hatás a Nap UV-sugárzása, valamint munka és szórakozás során a képernyők fénye.

A sminket is el kell távolítanunk az arcunkról.

Egyes “szennyeződések” pedig az olyan, szervezetünk által kiválasztott anyagok, mint amilyen a verejték vagy a faggyúmirigy váladék, a mitesszer és a pattanás, de ide sorolhatók a száraz bőrön jelen lévő elhalt bőr hámsejtek is.

Bőrünk minőségét a faggyúmirigyekben képződött faggyú is befolyásolja. Ha egészséges az arcbőrünk, a faggyúmirigyekben található glicerid a bőr felszínére jutva vizet köt meg, és mintegy védőbevonattal látja el a bőrt. A normál bőr számára az biztosítja a hidratáltságot, hogy a faggyúmirigy sok gliceridet tartalmaz, ami megköti a vizet. Ha viszont a faggyúállomány mennyisége vagy minősége megváltozik, felborul az egyensúly, és ezzel együtt változik bőr vízmegkötő és védekező képessége, emiatt pedig a bőr állapota. Ez a jelenség áll egy sor bőrprobléma, például az érzékenység és szárazság vagy a mitesszerre való hajlam mögött.

A helyes sorrend tehát a bőr megtisztítása, a pórustisztítás és hidratálás a bőr állapotához igazítva, majd a megfelelő hatóanyagot tartalmazó bőrápoló termék használata a célnak megfelelően (például ránctalanítás).

A pórustisztítás

A pórustisztításnak két szintje van. Az egyik a fizikai, amikor kozmetikushoz megyünk, és a teljes arckezelés során megszabadít bennünket a mitesszerektől és pattanásoktól. A másik a szépségápolási termékek, például a Vagheggi fitokozmetikumok használata.

Fontos, hogy a kozmetikai szalonban történő tisztítás utáni állapotot fenntartsuk, hogy ne alakuljanak ki olyan hamar újra a mitesszerek. Ám nem mindegy, hogyan tesszük. Az otthoni bőrnyomkodást nem ajánlja Papp Mónika, a Vagheggi szakmai és képzési vezetője, mivel az nem szakszerű kezelés, ezért irritációhoz, gyulladáshoz vezethet. Viszont az arcmaszkok, a hámlasztó anyagok vagy lemosók sokat segítenek az otthoni szépségápolás során abban, hogy a bőrünket karban tartsuk.

A bőrtisztításban nélkülözhetetlen szerepet töltenek be savak. A szalicilsav régóta ismert arról hogy pórustisztító, gyulladáscsökkentő hatású, képes arra, hogy a bőrben található keratint fellazítsa, a megvastagodott vagy pikkelyes bőr így könnyebben lehámlik. A Balance termékcsalád mélytisztító szivacsmaszkja is ezt a hatóanyagot tartalmazza.

A szalicilsavakon kívül más savakat is lehet használni a bőrtisztítás érdekében, Az Equilibrium termékcsalád például citrussavakat tartalmaz, ezek is rendelkeznek tisztító hatással. Olyan növényi olajokat tartalmaznak a termékek, amelyek nem zsírosítják a bőrt, hanem az egyensúlyt próbálják megteremteni.

Az Equilibrium tonik, lemosó tej és lemosó fitozselé is kiváló.

Hatásos a Vagheggi kettő az egyben mélytisztító radír is, amit úgy kell elképzelni, mint egy maszkot. Felvisszük a bőrre, kifejti felszívó, tisztító hatását, és ezután le lehet radírozni. Akinek nagyon mitesszeres a bőre, az akár hetente is használhatja.

Tisztítás után is fontos, hogy hidratáljunk. Elsősorban a kifejezetten vízhiányos bőr ápolására megalkotott Rehydra termékcsaládunkat ajánljuk hidratálására. Ezen kívül az Equilibrium és a Balance termékcsalád hidratálói is használhatók a vízhiányos bőr kezelésre.

Megosztás
Vissza