A hatóanyagok kiválasztása után a következő lépés a minimum 3 hónapos tesztelés. Számtalan féle tesztet alkalmazunk, lehet például Patch, Shelanski, szem érzékenységi teszt, nikkel teszt, fény, hőhatás, textúra és stabilitás teszt vagy komedogén teszt. Bármelyikről legyen is szó, egy biztosan mindegyikről elmondható, hogy ezekhez nem alkalmazunk állatkísérleteket. A Vaghegginél tiszteletben tartunk minden élőlényt és a környezetünket is.

De mik is ezek a tesztek valójában? Íme néhány közülük:

Patch teszt: a hatóanyagot egy tapasz segítségével a bőrre tapasztjuk 24 órára, így vizsgáljuk, hogy okoz-e bármilyen irritációt a bőrön. Mindig önkéntes minta csoportokon viszgáljuk különböző életkorú alanyokon.

Shelanski teszt: azt viszgálja, hogy van-e irritáló vagy bőrérzékenységet fokozó hatása az adott hatóanyagnak. Különböző korú mintacsoportokon végezzük, a résztvevők 1 hónapon keresztül használják a terméket és a vizsgálati időszakban többször elvégzik a Patch tesztet, a bőrreakciókat 15, 48 és 72 óra után is vizsgáljuk.

Szemkörnyéki érzékenységi teszt:

Test in vitro emberi szövetből vett sejtmintákon teszteljük, hogy az adott kozmetikai termék okoz -e károkat az emberi sejtmembránokon.

HATÉKONYSÁGI TESZTEK.

OBJEKTÍV VISZGÁLAT: különböző mérőműszerekkel mérjük a hidratációt, a ráncok mélységét, a bőr rugalmasságát, a pigmentfoltokat, a faggyú mennyiségét

SZUBJEKTÍV VIZSGÁLAT: a teszteken résztvevő csoport speciális kérdéseket kap ahol azt vizsgáljuk, hogy optikailag és tapintásra milyen változásokat érzékeltek a bőrükön.

Challenge teszt: Azt mérjük, hogy a termék mennyire stabil mikrobiológiailag. A terméket különböző baktériumokkal szennyezzük, hogy megvizsgáljuk mennyire ellenálló. Ez a vizsgálat segít meghatározni a termék eltarthatóságának hosszát. (PAO)

Ha a hatóanyagok minden szempontból megfelelőek, akkor megkezdhetjük a termékek formulájának kialakítását, azaz a termékek összes hatóanyagának és segédanyagának kiválasztását. Kizárólag növényi hatóanyagokat használunk, melyek stabilizálása nehéz feladat. Így a hatóanyagvizsgálatok után következnek a stabilitási tesztek, melyek minimum 3-6 hónapot vesznek igénybe, majd a csomagolás biztonságosságát kell igazolnunk.