Sas Balázzsal beszélgetünk az ülőmunka miatt kialakuló tipikus gerinc-és hát problémákról és a stressz összefüggéseiről, Balázs inspiráló kezelési módszeréről, a stressz oldásról, a szép és egészséges bőrről, arról, hogy hogyan szeressük meg újra a mozgást és saját testünket.

Sas Balázs gerinctréner, gerincjóga és pilates oktató, funkcionális fascia tréner.

Emlékszünk még arra, hogy milyen volt kisgyermekként önfeledten, felszabadultan mozogni? Milyen volt könnyedén lehajolni, leguggolni, felvenni valami érdekes követ, falevelet vagy édesanyának szívinfarktust okozó egyéb objektumot :-)? Milyen volt felfedezni a világot, örülni a napfénynek, a szabadságnak, az életnek?

Sas Balázs szakmai és életcélja, hogy visszaadja mindenkinek a gyermekkor szabad, kötetlen, örömteli mozgását, a felfedezés és az élet szeretetét.

Megkérdeztük Balázst, hogy hogyan valósítja meg mindezt, mi az az inspiráló módszer, amivel dolgozik:

A sok-sok tanfolyamon megszerzett tudásból, tapasztalatból egy rendszert alkottam, amit progresszív gerinctréningnek neveztem el. Progresszív, mint fejlődést támogató, fokozatosan változó, fokról-fokra haladó.

Az alapoktól elkezdve újra alkotunk téged, visszaadjuk a rég elvesztett mozgásmintáid, testérzeted majd haladunk előre erősítésekkel, lazításokkal, nyújtásokkal. De megtanítom azokat a gyakorlatokat is, amiket nem csak otthon, de a munkahelyeden is tudsz alkalmazni, hogy a testedben azonnal fel tudd oldani a feszültségeket, görcsöket, oldani tudd a stresszt.

Hogy miért gondolom jónak a progresszív gerinctréninget? 

Mert gerincjógából, jógából, pilatesből, fasciatréningből és gerinctréningből gyúrtam össze: változatosan, sok irányban mozgunk, erősítünk, nyújtunk, lazítunk, mobilizálunk. Mindent végzünk, amire a testnek szüksége van.

A célom, hogy támogatást adjak ne csak órákat. 

Támogatni tudlak az elhatározásodban, hogy megváltoztatod az életed. Támogatni tudlak abban, hogy megszabadulj a testi-lelki-mentális béklyóktól. Segítek megismerni a tested, a működésed, azért, hogy szeresd meg újra a mozgást, hogy ne kényszer legyen számodra, hanem ünnep, amit mindig vársz. Ne szégyelld a tested, a fizikai állapotod, hanem bátran vállald fel magad - és bátran vágj bele a mozgásba, az újba, az ismeretlenbe. Lépj ki nem csak a komfortzónádból, hanem az otthonodból is. Menj ki a napfényre, a természetbe, lépj ki az életbe!

A legfontosabb a mozgás! 

Az emberi test úgy lett megalkotva, hogy állandóan, minden irányban, különböző sebességgel és a bejövő terhelésnek megfelelően tudjon reagálni. Ebben lát el nagy feladatot a fascia, a rostos, kollagénes kötőszövet, amely nemcsak a mozgásunkat és testtartásunkat határozza meg, de körbe fogja és védi a belső szerveket, izmokat, összeköti, behálózza a testet a bőrtől a csontig és lehetővé teszi a csúszás(sliding)mechanizmust, tápanyagot és információt szállít. De a fascia-t sok folyadék fogyasztással, illetve, hogy ez beépüljön, sok mozgással kell karbantartani. Tehát sok víz, mindennapos, változatos mozgás. A test halála, a merevségek, a kötöttségek, a letapadások, a fájdalmak (az egyik legerősebb stresszforrás és fordítva!) mind-mind a mozdulatlan, ülő vagy álló életmódból fakadnak. Amikor pl. általánosságban hivatkoznak a vidéki nagyszülőkre, hogy milyen fittek voltak, pont a lényeg felejtődik el: minden irányban, a lehető legváltozatosabban mozogtak, minden nap.

A bőr szépsége: az arc mimikai izmai a mély fascia-val vannak összeköttetésben. A fascia állapotát vízivással és mozgással, illetve masszázzsal tudjuk megfelelő szinten tartani. Amikor a kozmetikusunk vagy saját magunk finoman bemasszírozzuk a bőrbe a különböző ápoló termékeket nem csak a bőrünket tápláljuk, de egyúttal az arc kötőszöveteit is feszesebbé, ruganyosabbá tesszük

 De nem elégszem meg ennyivel. 

Az órák után verseket olvasok fel, hogy a mozgás lelki és mentális egészségre gyakorolt hatását megsokszorozzam - hogy merj sírni, örülni, érezni, élni!

Tarts velünk és hallgasd meg élőben vagy nézd vissza később beszélgetésünket SAS BALÁZZSAL 2021. 04. 23-án 9:00 órától a Vagheggi Hungary FB oldalán!