A Vörös áfonya (latin nevén Vaccinium vitis-idaea) a hangafélék vagy erikafélék családjába (Ericaceae) tartozó növény, mely nálunk is előforduló, piros bogyókat termő évelő növény. Termését nem véletlenül tartják az egyik leghatékonyabb superfood-nak (szuper élelmiszer). De nem csak fogyasztva, a bőrön alkalmazva is rendkívüli. Színét a piros gyümölcsökre jellemzően az antocianin nevű pigmentnek köszönheti, amely egy antioxidáns, és elengedhetetlen a sejtek megfelelő működéséhez és kiváló bőrfiatalító hatása van.

Az áfonya nagyon gazdag polifenolokban is, melyek elképesztően hatékonyak az oxidatív stressz ellen és így ragyogóvá teszik a bőrt. Magas a B3-, B5-, és C-vitamin tartalma, emellett olyan fontos ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a kalcium, kálium és vas. A C-vitamin közrejátszik az aminosavak termelésében, amelyek a kollagén előállításáért felelnek a szervezetben. Az oxigén és egyéb fontos tápanyagok felelősek azért, hogy a bőr feszes és puha maradjon, illetve ragyogó és fiatalos legyen. A vörösáfonya levében lévő kollagén ezt a célt szolgálja.

A vörös áfonya magjából hidegen olajat sajtolnak, mely az antioxidánsok mellett alfa-linolént és olajsavakat, fitoszterolokat, karotinoidokat, valamint A- és E-vitamint tartalmaz, emellett igen gazdag omega-3, -6, és -9 zsírsavakban. Ezeknek az értékes alkotóelemeknek köszönhetően az áfonyamag olaja csodálatos kozmetikai összetevő is, mely stabilitásának köszönhetően könnyen kezelhető, ezért igen népszerű. Hidratálja a bőrt, védi a környezet károsító hatásaitól és óvja a napfény károsító következményeitől, arról nem is beszélve, hogy elképesztő ránctalanító tulajdonságokkal is rendelkezik. A kozmetikumok élettartamát is megnöveli az antioxidánsainak köszönhetően. Mivel a vörös áfonya savas, ezért jótékony hatással van a zsíros bőrre is, valamint fertőtlenítő és nyugtató hatása miatt a pattanások elleni küzdelemben is segítségünkre lehet.

Mi a Vagheggi-nél ezért választottuk a vörös áfonyát a BIO+ termékcsaládunk két termékének, a BIO+ Bőrműködést Kiegyensúlyozó Arcmaszk és a BIO+ Arcradír egyik összetevőjeként.