A Málna (vagy latin nevén Rubus idaeus) valójában a rózsafélék családjába (Rosaceae) tartozó növény, melynek számos gyógyító hatása már régóta ismert. Leveleit gyulladáscsökkentő és érösszehúzó hatása miatt kedvelik, ezért is alkalmazták a népi gyógyászatban is például bélgyulladásokra, külsőleg pedig aranyérre vagy fogínygyulladás esetén gargalizálásra is. De akár a normál testsúly megőrzésében is segíthet, mert a benne lévő szénhidrátok lassan szabadulnak fel, ezért a vércukorszint nem fog tőle hirtelen megemelkedni, az éhségérzetet viszont segít leküzdeni.

Túl azon, hogy a málnából számtalan élelmiszer is készül, melyeket nagyon szeretünk, a kozmetikai ipar is kezdi felfedezni jótékony hatásait, hiszen a bőr számára is rengeteg kincset tartalmaz.

A málna a többi piros gyümölcshöz hasonlóan tele van olyan értékes vitaminokkal, mint az A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, E-vitamin J- és K-vitamin, emellett ásványi anyagokban is bővelkedik. Különösen sok antioxidánst tartalmaz. Ezek olyan vegyületek, melyek az emberi sejtek megfelelő és egészséges működését segítik. Azonban nem csupán belülről erősíthetik immunrendszerünket, de a benne található antocián pigmentek, melyek természetes antioxidánsok, ragyogóvá teszik az arcszínt is. Azt valószínűleg sokan tudjuk, hogy például a paradicsom sok antioxidánst tartalmaz, viszont a málna tízszer annyit! Az antioxidánsok kiválóan lassítják a bőr öregedését, miközben segítenek a bőrnek is ellenállóbbá válni a baktériumok és gombák ellen is.

A málna növénynek szinte minden része hasznosítható. A málnalevelekben található hatóanyagok fokozzák a bőr feszességét, összehúzó hatásuk révén pedig tonizálják a bőrt. A málna magjában pedig nagy mennyiségben fordul elő az Omega-3 és Omega-6 zsírsav, amely kozmetikumban alkalmazva csökkenti a bőr irritációját és segítséget nyújthat ekcéma vagy pszoriázis kezelésében is. A málna mag olaja is gátolja az öregedést, növeli a bőr rugalmasságát, kisimítja a ráncokat és a megereszkedett bőr. Desztillált vizes kivonata a természetes kozmetikumoknak kellemes illatot és hidratáló hatást kölcsönöz. Ha bőrünk száraz, megviselt és érzékeny, akkor mindenképpen válasszunk olyan készítményt és kezelést, mely a málna kivonatait is tartalmazza.

Nem is kell sokat gondolkodnunk rajta, mert a BIO+ termékcsaládhoz tartozó BIO+ Arclemosó tonikban és a BIO+ 24 órás hidratáló krémben is megtalálhatóak a málnából kinyert értékes hatóanyagok.