Tízből nyolc ráncot az arcodon a UV-sugárzás okoz - ezért nélkülözhetetlen a fényvédelem a legjobb természetes fényvédők segítségével, különösen a tavaszi hónapokban.

Szeretnéd bőröd finomságát, szépségét és egészségét minél tovább megőrizni? Óvd egész évben fényvédő kozmetikumokkal! Ehhez most Horváth Julianna kozmetikus, a Vagheggi márkanagykövete nyújt neked segítséget.

Nem csak nyáron számít a fényvédelem

Sokan nem gondolnak rá, de miután a téli hónapok megviselik bőrt, érzékenyebbé, sérülékenyebbé, védtelenebbé válik. Emiatt fel kell készíteni a tavaszi hónapokra, hiszen hiába kisebb még ilyenkor a nap ereje, a tavaszi napsugárzás tartalmazza a legtöbb káros ibolyántúli sugarat, márpedig tudjuk, hogy a ráncok kialakulásának 80 százalékáért az UV-sugárzás a felelős. A bőröd felkészítése részben a tavaszi bőrápolás alaplépéseivel, részben a bőrtípusnak megfelelő fényvédő kozmetikumok használatával történik.

“Tavasszal ügyelni kell a foltosodásra, szeplősödésre, a különböző hiperpigmentációkra” - figyelmeztet Horváth Julianna. “Az őszi-téli időszakban a bőrön megjelenő foltokat igyekszünk koptatni gyümölcssavas kezelésekkel. Tavasszal pedig a fénytől kell óvnunk, hogy ne alakuljanak ki újra a pigmentfoltok. Ezért is lényeges, hogy aki szeplőre, májfoltra hajlamos, illetve akinek érzékeny, rosaceás a bőre az fokozottan figyeljen a célzott fényvédelemre, de mindenki más is kezdje meg a tavaszi védelmet. Ha ugyanis fokozatosan felkészítjük a bőrünket, akkor nyárra, amikor már intenzívebb a napfény, a bőrünk is sokkal jobban fogja befogadni az UV-sugarakat és egységesen szép színt kap.”

Hogyan válaszd ki a számodra legjobb fényvédőt?

A számodra legmegfelelőbb napozót több szempont alapján is ki tudod választani. Hogy mi mindenre érdemes odafigyelni a döntés során, az a következő kérdéseket megválaszolva derül ki:

  • Mennyire világos, érzékeny a bőr, leégésre hajlamos-e?
  • Mennyire érett a bőr, szeretnéd-e, hogy a termék anti ageing hatást is biztosítson?
  • Minden napos használatra kell-e a termék, vagy kimondottan napozáshoz, strandoláshoz? Fontos-e a vízállóság?
  • Sportoláshoz használnád-e a terméket?
  • Milyen textúrát szeretnél elviselni a bőrödön?

A Vagheggi napozó családja minden igényt kielégít az egész család számára, ha napozásról van szó. “Érzékeny világos bőrűeknek, illetve a foltok megelőzésére a magas védelmű napozókat ajánlom, amik ideálisak a gyermekek bőrére is. Számukra, valamint a gyerekeknek a Summer Paradise SPF50-et javaslom, ami ráadásul vízálló is” - mondja Horváth Julianna.

Aki jobban szereti a szórófejes megoldást, annak kiváló választás lehet a könnyű textúrája miatt a Summer Paradise SPF50 spray, ami vízállósága miatt sportoláshoz kis ideális.

A ráncok kialakulása ellen az arcodra használd az új, finom textúrájú Summer Paradise ránctalanító hatású napozó arckrémet.

Az arcra és egyéb érzékeny területekre Horváth Julianna a kompakt méretű, vízálló láthatatlan fényvédő sticket javasolja, ami megvédi a bőrt, az anyajegyeket és a tetoválásokat egyaránt.

Az olajos textúra kedvelőinek ajánlja a Summer Paradise karcsúsító barnító olajat, ami többfunkciós fogyasztó hatással bír, és a hajnak is védelmet biztosít. Sportoláshoz is tökéletes választás.

Akik nem hajlamosak a leégésre, sötétebb bőrszínnel rendelkeznek, bátran használhatják a Vagheggi az alacsonyabb számú SPF termékeit.

Ha szeretnél egyenletes, szép, barna bőrt, használj barnulást elősegítő termékeket. Alkalmazásuk során a bőr puha, egységes színű és hidratált lesz. Különleges hatóanyaguk a kóladió, ami serkenti a melanin termelését, így felgyorsítja a barnulási folyamatot.

A napozás után fontos, hogy a bőröd hidratálva és nyugtatva legyen, ezért ne felejtsd el a magas Aloe Vera tartalommal bíró, hűsítő, selymes hatású testápolót és krémet, hiszen segít megőrizni az egyenletes barna színt.

Ha nem kimondottan napozáshoz keresel fényvédőt, akkor mindennapos használatra Horváth Julianna az Emozioni+ városi antistressz cseppecskéjét javasolja, ami nyugtatja és hidratálja a bőrt. Ideális irodában dolgozók számára is, mert a kék fény ellen is véd, és megóv az ablaküvegen átjutó UV sugarakkal szemben is.

“Akik elbizonytalanodtak a krémválasztás során, azok keressék fel a hozzájuk legközelebb eső Vagheggis kozmetikust” - tanácsolja Horváth Julianna.

Milyen értéket érdemes ellenőrizni a terméken?

A fényvédőkrém flakonjain található SPF érték (sun protective factor) azt mutatja meg, hogy a termék mennyi ideig nyújt védelmet az UVB sugarak ellen. Ha például 10 perc alatt égsz le a napon, az SPF 15 fényvédőkrém használatával 15-ször annyi idő alatt, vagyis kb. 150 perc alatt ég csak meg a bőröd. (Azt viszont érdemes szem előtt tartani, hogy ez becsült érték, ami több tényezőtől is függ.)

Az uniós szabályozásnak megfelelően az UVA védelemnek legalább egyenlőnek vagy 1/3-dal többnek kell lenni mint az UVB védelemnek, ezt a szimbólumot meg kell jelentetni a csomagoláson.

Miért ilyen fontos a bőr védelme?

Bőrünk nem csupán esztétikai funkciót lát el, lényeges feladatai vannak. Súlyunktól, magasságunktól függően ugyanis körülbelül 1,5-2 négyzetméternyi bőr borítja a testünket. Bőrünk felszíne alatt eddig egy egész kiterjedt rendszer hálózza be és védelmezi a szervezetünket.

Bőrünknek a teljes testünket kell megóvnia a betegségektől, a fizikai, kémiai, biológiai ártalmaktól, így tehát az egyik legfontosabb immunszervünk. Sérülései és problémái az egész szervezetünkre hatást gyakorolhatnak, ezért is kell gondosan ügyelnünk rá.

A bőr korai öregedésében számos tényező játszik szerepet a stressztől a dohányzáson át az öröklött tulajdonságokon át, és ezek egyike a napfény. Bár a napfény életünk alapvető feltétele, az sem jó, ha túlságosan nagy mennyiséget kapunk belőle mindenféle védelem nélkül. A napfényben található UVA és UVB sugárzás hosszú távon is hatással van bőrünkre, a hatások összeadódnak és visszafordíthatatlan károsodást indíthatnak el.

A barnulásért és a D-vitamin termelésért felelős UVB-sugarak nagy része felhős időben is eléri a bőrfelületet, könnyen leégést okozhat, a felhám összes rétegében szabadgyököket termel, és a bőrsejtek DNS-károsodásért is felelős.

A legnagyobb hullámhosszú UVA-sugarak folyamatosan jelen vannak, akadálytalanul átjutnak a felhőkön, de még az ablaküvegen is. Leégést nem okoznak, de mivel az alsóbb bőrrétegekbe (az irhába) is behatolnak, ezért a bőr hosszabb távú károsodásában játszanak nagy szerepet.