Muszáj figyelmet fordítanod a szemkörnyék ápolására

 Mivel szemünk környékén a legvékonyabb az arcbőrünk, és általában az első ráncok is itt jelennek meg, életkortól függetlenül érdemes külön gondoskodni a szemkörnyék hatékony ápolásáról.

A szem környéke különleges terület: itt ugyanis egészen más a bőr minősége és vastagsága, mint testünk más részein, és éppen emiatt érzékenyebb, ráncosodásra és megereszkedésre hajlamosabb.

Először is, a szemkörnyék erekkel sűrűn behálózott felület, ami felett csupán egy igen vékony zsírréteg található – ezért is jelenthetnek meg időnként duzzanatok, karikák. Ezen a területen sokkal kevesebb a faggyúmirigy és a kollagén, így könnyebben kiszáradhat. Ráadásul sok apró izom található a szemkörnyéken.

A test más felületeihez képest érzékenyebb terület speciális törődést igényel szemkörnyékápoló kozmetikumok segítségével.

 Melyek a szemünk környékének leggyakoribb problémái?

Az egyik gond az, hogy megjelenhetnek a püffedt, duzzadt területek, vagyis a „táskák”. Általában akkor jönnek létre, amikor az izomzat és az alsó szemhéj bőre elveszti a tónusát. A bőr megereszkedik, a szem körül található vékonyka zsírszövet lefelé csúszik, majd úgynevezett lerakódások formájában felhalmozódik. A táskák keletkezésének oka sokféle lehet: különféle betegségek, örökletes tényezők, a bőr természetes korosodása, rendszeres kialvatlanság, túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás, bőrgyulladás, allergia, folyadékvisszatartás, vérzékenység, hormonális problémák, nem megfelelő táplálkozás.

A szem alatti karikák, vagyis a hiperpigmentáció létrejöttében is szerepet játszhatnak az örökletes tényezők és az öregedési folyamatok, de akár a savhiányos állapotok is. Az életkor növekedésével ugyanis a szem alatti vékony bőrrétegben csökken a zsírpárnák mennyisége, emiatt az erek feltűnőbbek, jobban láthatók lesznek. pedig egyre láthatóbbá teszi az ereket.

Ha a sötét karikák megjelenése fáradékonysággal, gyengeséggel, gyakori fejfájással, szédüléssel, sápadtsággal vagy fokozott szívdobogás-érzéssel párosul, érdemes vérkép-vizsgálatot végeztetni, hogy kiderüljön, nem vashiányos-állapot áll-e a tünetek mögött. Amikor ugyanis az oxigént szállító vörösvértest vagy az oxigén megkötéséért felelős hemoglobin száma nagymértékben csökken, bőrünk sápadtabbá, áttetszőbbé válik, emiatt feltűnőbbek a sötét karikák.

Ugyancsak a szemkörnyék problémái közé tartozik a túlzott ráncosodás. A bőr dehidratáltságának következtében már fiatalabb korunkban megjelenhetnek a ráncok. Azonban hidratálással, rendszeres ápolással és a szervezetünk igényeire való odafigyeléssel (helyes táplálkozás, folyadékfogyasztás, elegendő alvás stb.) ilyenkor még könnyen kezelhető a felületi vízhiány.

Az idősödés miatt kialakuló ráncok esetén az történik, hogy csökken a bőr rugalmasságáért és feszességéért felelős elasztin- és kollagén-tartalom, így mélyülnek a mimikai ráncok.

A szemkörnyék ráncosodásának legfőbb okai

A szemkörnyéki ráncok és szarkalábak kialakulásáért elsősorban túlzott közvetlen napfény és a túl intenzív szoláriumhasználat a felelős. A Nap ultraibolya sugarainak hatására sérül a bőrben az elasztin- és a kollagénrost hálózat. Ugyanez vonatkozik a szoláriumra is: a gépek által kibocsátott UV-B sugarak mélyen behatolnak a bőr szöveteibe, és
tönkretehetik a bőr feszességéért felelős kollagén rostokat.

Szem alatt ráncok akkor is keletkezhetnek, durván bánunk a bőrrel, és nem eléggé finom mozdulatokkal távolítjuk el a sminket.

Sajnos a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás is elősegíti a ráncosodást.

Egyes betegségek és öröklött tényezők is hajlamosíthatnak rá, de még az arcmimika is befolyásolhatja.

Éppen ezért a legfontosabb a helyes, napi szépségápolási rutin és a rendszeres gondoskodás erről az érzékeny bőrterületről, többek közt az erre kifejlesztett, hatékony fitokozmetikumok segítségével.

A szemkörnyék ráncosodásának megelőzése több lépésből áll

Talán mondanunk sem kell, hogy minden korosztály számára mindig az arctisztítás az első, illetve a smink alapos eltávolítása smink- és arclemosó termékkel. Nedves vattakorongra tegyük a lemosót, és gyengéd mozdulatokkal töröljük át az arcbőrt és távolítsuk el a sminket, amíg csak látható bármilyen festék vagy szennyeződés a vattakorongon.

A napi arctisztítás a micellás lemosóval azért elengedhetetlen akkor is, ha éppen nem tettünk fel sminket, mert nap mint nap az arcbőrünkre rakódik a szemünk számára észrevehetetlen szennyeződés, például a por. A különleges lemosók többek közt ennek a zsíroldékony szennyeződésnek az eltávolítására is alkalmasak.

Ha karikás vagy táskás a szemünk, nyugtassuk a szemkörnyék vékony és érzékeny bőrét Atypical szemmaszkkal. A flavonoidokkal és peptidekkel gazdagított, tengeri moszatokból kinyert poliszacharidokkal, valamint búzavirág vízzel készült hidrogél enyhíti a bőrtüneteket és eltünteti a fáradtság jeleit.

Táskás szemekre, szem alatti duzzanatokra hatékony ellenszer a Lime S.O.S. szemkörnyéki maszk, amit sima szemránckrémként vagy vastagabb rétegben éjszakára maszkként is alkalmazhatunk.

Vízhiány esetén a Rehydra hidratáló szemkörnyékápoló nyújt enyhülést. Friss, zselés textúrájú termék, ami az olajoknak, növényi vajaknak, Cuatetecónak (mexikói árnikának) és a hialuronsavnak köszönhetően feltölti a szemkörnyéki bőrt. és ragyogóvá teszi azt.

Vagheggi K&F részlegünk kiváló és ellenőrzött minőségű növényi hatóanyagokat választ meghatározott koncentrációban, amelyekkel így valóban működő fitokozmetikai termékeket hozhatnak létre. A termékek mikrobiológiailag és bőrgyógyászatilag teszteltek. A szemkörnyék esetén mindig fontos, hogy speciálisan erre a területre kifejlesztett termékeket használjunk, mert itt – mint említettük – sokkal vékonyabb és érzékenyebb a bőrünk.

Ha biztosra akarsz menni, és pontos képet szeretnél kapni bőröd állapotáról, a termékek megvásárlása előtt vedd igénybe bőrdiagnosztikai szolgáltatásunkat, ahol kozmetikus szakember és professzionális gép segítségével kapsz naprakész állapotfelmérést és szépségápolási tanácsokat.