Hogyan működik az archámlasztás, és mikor érdemes elvégezni? A Vagheggi szakértői segítenek, hogy a hámlasztást a legjobb minőségben tudd megvalósítani!

Cikkünk tartalma:

  • Miért van szükség bőrhámlasztásra?
  • Milyen időközönként végezhető, és mennyi ideig folytatható a kémiai hámlasztás?
  • Milyen bőrproblémákat segít megoldani a savas hámlasztás?
  • Miért érdemes Vagheggi-termékekkel végezni a bőrhámlasztást?
  • Mikor tiltott a kémiai hámlasztás?
  • Milyen termékeket érdemes használni a bőrhámlasztás előtt? Milyen a megfelelő arcápolási és bőrhámlasztási rutin? Mi a megfelelő sorrend? 
  • Mivel segítheted még a bőrmegújulást?
  • Gyakran ismételt kérdések a kémiai hámlasztásról.

 

A kémiai hámlasztás számos bőrproblémán segíthet, de fontos, hogy körültekintően végezd!

Miért van szükség bőrhámlasztásra?

Amikor a bőrünk még fiatal és normálisak a működési folyamatai, akkor a képződő új bőrsejtek átlagosan 28 nap alatt érik el a bőr felszínét. 30 éves kor felett azonban sajnos ez a folyamat elkezd lelassulni, mindamellett, hogy ekkor kezdenek el megjelenni az első károsodások is a bőrön. Ez utóbbit nevezzük photoagingnek. Az évek előrehaladtával a sejtképző folyamat egyre hosszabb időt vesz igénybe, miközben a bőrünkben megindul egy ceramid vesztés is, amely a bőrsejtek összetartásáért felel. Ez vezet ahhoz, hogy bőrünk fakóbb lesz és megvastagodik. Ez a vastagabb bőrréteg visszatartja a melanint, így a bőr öregedéséhez vezet.

A bőrhámlasztás egy kiváló kezelés arra, hogy a bőrnek ezt az öregedési folyamatát lelassítsd, de a bőr egyéb problémáinak kezelésére is alkalmas. Ilyen problémák például a bőrön megjelenő foltok, hegek, és akár a súlyosabb bőrelváltozások is, mint például az akne vagy a rozácea. 

Így amikor arcbőrhámlasztásról beszélünk, akkor valójában a bőr felhámjának kezelését értjük ezalatt, amely történhet mechanikus úton (szemcsés peeling, mikrodermabrázió, hidroabrázió), enzimesen (itt az enzimek fehérjebontó hatását használjuk ki), illetve kémiai úton. A kémiai hámlasztás összetett, nem csupán hámlasztást okoz, de intenzíven stimulálja is a bőrszövetet a regenerálódásra.

A savakat nem használhatjuk kontroll nélkül

Mivel a hámlasztáskor alkalmazott savak hatása összetett, mindenképpen segítséggel, vagy szakember felügyeletével kell elvégezni. Semmiképpen nem ajánlott folyamatosan, hónapokon át, hetente akár többször is savakkal kezelni a bőrt.

Az is lényeges szempont, hogy mivel mindannyiunk bőre más, és másképp reagál a különböző kozmetikumokra, érdemes Vagheggi kozmetikussal átbeszélni a kezelés módját és időtartamát, még akkor is, ha csupán otthoni szépségápolási rutinról van szó. Ezen kívül azt is tartsuk szem előtt, hogy minden esetben az adott bőrprobléma határozza meg, milyen módszerrel érdemes kezelni.

Milyen időközönként végezhető, és mennyi ideig folytatható a kémiai hámlasztás?

A savak mindennapos használata elvékonyíthatja a bőrt. Emiatt fontos, hogy csak alkalmanként végezd el a hámlasztást. Azt javasoljuk, olyan évszakra időzítsd, amikor nem napozol, és a nap sem süt olyan erősen – szeptember végétől kora tavaszig ideálisak erre a körülmények. Évente legfeljebb kétszer iktass be egy-egy intenzív szakaszt savas kúrával vagy hámlasztással.

A kezelések időtartama alatt se feledkezz meg a fényvédelemről: a kevésbé napsütéses hónapokban a bőr védtelenebb, használj tehát fényvédő krémet, amikor kimégy az utcára vagy a szabadba.

Milyen bőrproblémákat segít megoldani a savas hámlasztás?

Szinte nincs is olyan bőrtípus, amit ne újítana meg gyönyörűen és látványosan a bőrhámlasztás – persze csakis szakember felügyeletével, ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni!

Az kémiai hámlasztás kifejezetten jó például a pigmentfoltos bőrre.

Szép eredményeket érhetsz el vele akkor is, ha a bőr pattanásos, aknés, mitesszeres – de előtte iktass be egy tisztító arckezelést a kozmetikusnál.

Jótékony hatást gyakorol a fáradt, stresszes vagy kissé beszürkült, vagy gyűröttebb, ráncosabb bőrre is.

Miért érdemes Vagheggi-termékekkel végezni a bőrhámlasztást?

Az összes termékünket a kíméletesség, a törődés, a fenntarthatóság, és a minőség jegyében alkottuk meg. Folyamatosan arra törekszünk, hogy a bőr számára jól tolerálható fitokozmetikumokat készítsünk, azokkal az anyagokkal, amelyeket mi magunk is szívesen használunk. Ezért nálunk nem fogsz olyan termékekkel találkozni a kínálatban, amelyek drasztikus, durva módszerekkel érik el a kívánt eredményt.

 

 

A Vagheggi termékekkel végzett bőrhámlasztás után nem kell otthon maradnod és megvárni, amíg teljesen regenerálódik a bőröd. Nem kell kizökkenned miatta a mindennapokból. Egyrészt nem végzünk agresszív kezeléseket, másrészt a kémiai hámlasztás során szakembereink a hidratálásról is gondoskodnak. Csak olyan folyamatokat indítunk el, amelyek biztonságosak, és támogatják a bőr megújulását.

Ezt a kémiai hámlasztást valósítja meg a Vagheggi kémiai hámlasztó termékcsaládja, a Primissima is, mely az innovatív CFWS (Continuous Flow Wetting System) szisztéma alkalmazásával lehetővé tesz egy intenzív peeling hatást, amely maximálisan biztonságos, és minden bőrtípusra alkalmazható.

Mikor tiltott a kémiai hámlasztás?

Terhesség és szoptatás alatt nem javasolt a kémiai hámlasztók használata. Kerülni kell az olyan hatóanyagok együttes használatát 24 órán belül, mint például a retinasav, fenol, TCA, szalicilsav, alfa-hidroxi savak, ideértve a lézeres kezeléseket is. Nyáron nem javasolt a kémiai hámlasztás, vagy csak fokozott fényvédelem mellett.

Milyen termékeket érdemes használni a bőrhámlasztás előtt? Milyen a megfelelő arcápolási és bőrhámlasztási rutin? Mi a megfelelő sorrend? 

Az otthoni arcbőrhámlasztást beépíthetjük a már meglévő arcápolási rutinunkba. Minden esetben egy bőrtípusnak megfelelő arclemosóval érdemes kezdeni. Ezután alkalmazzuk az arcbőrhámlasztó termékeket, mint például a Primissima bőrmegújító korongot. Utána folytatjuk az általános arcápolási rutint a tonikkal, és a hidratáló krémmel, illetve a fényvédővel.

Javasolt lemosó krémek

Hámlasztáshoz:

  • Emozioni Plus lemosó krém 200 ml: Lágy és krémes textúra, gazdag kurkuma és áfonya kivonatban, ami lehetővé teszi az alapos tisztítást a bőr igénybevétele nélkül

 

Száraz bőr esetén:

  • Rehydra hidratáló arclemosó tej, 200 ml: karité vajban és hialuronsavban gazdag lemosó tej, amely megőrzi a bőr hidratáltságát is amellett, hogy segít megtisztítani a bőrt a smink maradványaitól, a portól, és a szmogtól.

 

Problémás bőr esetén:

 

Idősödő bőr esetén:

  • 75-15 lemosó krém, 200 ml: Cupuacu vajjal, és golgota virágolajjal gazdagított habkönnyű lemosó krém, mely kiváló az arc, a nyak, és a dekoltázs bőrének tisztítására.

 

Javasolt hámlasztó termék:

Primissima bőrmegújító korong: 20% savas (glikolsav, mandulasav, almasav, citromsav, tejsav, pyrrolidon karbonsav, glükonolakton) komplex folyadékkal átitatott 70 db korong hámlasztó hatással: megújítja a bőrt, csökkenti a bőrhibákat, tisztítja a pórusokat, foltokat, az idő múlásának jeleit.

 

Így használd: zsíros bőr esetén használata reggel és este javasolt kúraszerűen, egy héten négyszer. Száraz és normál bőr esetén egy héten háromszor javasolt. Gyengéden vigyük fel az arcra, nyakra, dekoltázsra, vagy a kézfejekre, hagyjuk hatni 1-3 percet, majd mossuk le vízzel. Figyelmeztetés: AHA savakat tartalmaz; kerüljük a napozást, fényvédő termék használata javasolt a termék használatával egy időben, és a termék használata után még egy hétig. Egy enyhe bizsergő érzést okoz, ami a termék aktivitását mutatja. Hűvös és száraz helyen tartandó.

 

 

 

Javasolt tonikok

Hámlasztáshoz:

  • Emozioni Plus tonik mist 100 ml: Kamilla desztillált víz alapú koncentrált hidratáló permet, kifejezetten a finom és érzékeny bőr számára. Kiegészíti a tisztítást, frissességet és komfort érzetet biztosít. 

 

Száraz bőr esetén:

 

Problémás bőr esetén:

 

Idősödő bőr esetén:

 

Az arctonikok használatáról, fontosságáról az alábbi cikkben olvashatsz:

Az arctonik használata – szükséges az arcápolási rutinba?

 

Javasolt hidratáló krémek

A Primissima bőrmegújító korong tökéletes kiegészítője lehet a Primissima bőrmegújító arckrém. Az almasav, a mandulasav, és a glükonolaktonok kombinációja nyugtatja és fokozza a bőr megújulását.

Száraz bőr esetén:

 

Problémás bőr esetén:

  • Equilibrium multifunkcionális arckrém, 50 ml: Az arckrém alapját nyugtató, és természetes savas kémhatású anyagok alkotják. Segít visszaállítani a bőr természetes savas kémhatását, megőrizni egészséges fiatalságát és ragyogását. 

 

Idősödő bőr esetén

  • 75-15 bőrfiatalító nappali krém, 50 ml: fiatalabb, frissebb, ragyogóbb arcbőr, köszönhetően a pistacia lentiscus kivonatának, ami a fiatalság proteinjét stimulálja. Főbb hatóanyagok: pistacia lentiscus kivonat, karité vaj, hialuronsav, béta-glukán, A és E-vitamin, ametiszt, golgotavirág-kivonat.

 

A hidratáló arckrémekről az alábbi cikkben olvashatsz:

A legjobb hidratáló arckrémek és szerek száraz bőrre

Javasolt fényvédők

  • Emozioni Plus antistressz cseppecske SPF 50+, 30 ml: Könnyű textúrájú antistressz hatású szérum magas fényvédelemmel. Állandó védelmet nyújt a mindennapi életben. A hektikus életmód, a környezetszennyezés, a kék fény és a napsugárzás bőrünket sérülékennyé teszi, ezek által a bőr oxidációnak, irritációnak és felgyorsult öregedésnek van kitéve. Elég néhány cseppet beütögetni az arc, nyak, dekoltázs területére a krém felvitele után. Garantálja a védelmet a szennyeződésekkel, és a külső környezeti hatásokkal szemben, mindennapos használata javasolt bármelyik Vagheggi krém után.
  • Színezett fényvédő fluid SPF 50+, 30 ml:  A "Tinted sunscreen" új generációs fényvédő termékek jellemzője, hogy védenek az UV-sugárzás ellen, és tartalmazzák a legújabb generációs pigmenteket is a foltok és bőrhibák elfedésére. A színezett fényvédő minden bőrtípusra, és minden fototípusra megfelelő, mert alkalmazkodik a bőr eredeti színéhez. A formula UVB és UVA SPF 50+ szűrőt, és erős antioxidánsokat tartalmaz a pigmentfoltok ellen, hialuronsav tartalma pedig aktívan hidratálja a napsugárzásnak kitett bőrt.

 

Tehát a helyes sorrend arcbőr hámlasztáskor:

  1. Lemosó krém/gél bőrtípusnak megfelelően
  2. Hámlasztó termékek
  3. Tonik bőrtípusnak megfelelően
  4. Nappali/éjszakai krém bőrtípusnak megfelelően
  5. Fényvédő

 

Mivel segítheted még a bőrmegújulást?

Elengedhetetlen a vitaminokban, nyomelemekben, és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerek fogyasztása. Érdemes minél több zöldséget, gyümölcsöt beiktatni az étrendbe, húsmentes napokat, vagy akár heteket tartani, teljes kiőrlésű gabonaféléket használni, csökkenteni a koffein mennyiségét.

A kellő folyadékfogyasztás is fontos: a víz és a gabonaitalok, magvakból készült tejhelyettesítők mellett gyömbérteát, gyümölcsös smoothie-kat is érdemes inni.

Néhány hétre nem árt az alkoholtartalmú italokat is mellőzni.

Ezen kívül mozogj minél többet, lehetőleg a friss levegőn, és amikor a szabadban vagy, ne feledkezz meg a fényvédelemről!

A kezeléseket kipróbálhatod a Vagheggi kozmetikusoknál, vagy a Primissima termékcsalád segítségével otthon is biztonságosan.

Gyakran ismételt kérdések a kémiai hámlasztásról.

  • Egy évben hányszor lehet kémiai hámlasztást végezni?

Professzionális, (nem otthoni) intenzív kémiai hámlasztást egy évben kb. kétszer lehet végezni, de ez bőrtípusfüggő. Otthoni bőrhámlasztás esetén sem javasolt az állandó használat, mert elvékonyíthatja a bőrt, ami érzékenységet és irritációt okozhat hosszú távon.

  • Mi történik a bőrrel a kémiai hámlasztás során? Hogyan zajlik ez a folyamat?

A szemcsés bőrradírok az elhalt hámsejteket mechanikusan távolítják el.  Ezzel ellentétben kémiai hámlasztás során a savak feloldják az elhalt hámsejteket, mélyen tisztítják a pórusokat, friss és egészséges bőrfelszínt hoznak létre. A kezelés után a további hatóanyagok jobban fel tudnak szívódni, ezáltal a hatásuk is fokozódik.

  • Miben más, mint egy sima arcradír?

Kémiai hámlasztást különböző bőrmélységekben lehet végezni, míg egy mechanikus radír csak a bőr felületén dolgozik, és dörzsölő hatás segítségével távolítja el az elhalt sejteket. A kémia hámlasztás során a savak nemcsak feloldják a bőrfelszínen lévő elhalt hámsejteket, hanem arra is ösztönzik a bőrt, hogy új, egészséges sejteket termeljen, továbbá hatással vannak a kollagén- és elasztinrostok termelődésére is, amelyek a bőr rugalmasságáért felelnek.

  • Otthon kell-e maradnom után?

A kozmetikában végzett kémiai bőrhámlasztás után nem, de fontos a fényvédő használata. Az orvosi, nagyon mélyre ható savkezelés után, az orvos utasítása szerint kell eljárni.

  • Mit jelent az, hogy túlhámlasztás?

A túlhámlasztás tünetei a húzódó, hámló, vékony és irritált bőr. Ennek különböző fokozatai vannak: a folyamatos bőrhámlasztás elgyengíti a bőrbarriert, ami beindítja a bőr érzékenységét – ez nagymértékben fokozódhat idővel, ami a súlyosabb tüneteket okozza.

  • Miben más egy professzionális kémiai hámlasztás, mint az otthoni termékek?

A kozmetikában végzett professzionális kémiai hámlasztás során magasabb savkoncentrációval, és alacsonyabb Ph értéken, ezáltal sokkal intenzívebb hatásfokkal dolgozunk az otthoni ápoló termékekhez képest – az azonban már szakértelmet igényel, hogy melyik bőr ebből mit bír el.