A retinolos szérumok egyre növekvő figyelmet kapnak, de mielőtt elkezdenéd használni őket, fontos átgondolnod néhány dolgot. Ezek a szérumok irritációt és hámlást is okozhatnak, ami sok kellemetlenséggel járhat... Emiatt összegyűjtöttük a retinolos szérumok használatával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és hamarosan újdonságokkal készülünk!

Cikkünkből kiderül: 

  • Mi az a retinol?
  • Retinol vagy retinal?
  • Miért érdemes használni retinolt?
  • Hány százalékos retinol vagy retinál szérumot válasszak?
  • Hogyan építsd be az arcápolási rutinodba a retinolt?
  • Gyakran ismételt kérdések a retinollal kapcsolatban 

 

Mi az a retinol? 

 
A retinol egy A-vitamin, amely fontos szerepet játszik a bőr egészségének és megújulásának támogatásában. A retinol az egyik formája a retinoidoknak, melyek olyan vegyületek, amelyek az A-vitaminból származnak. A retinol segít a sejtek megújulásában és a kollagén termelésében, így hozzájárulhat a bőr fiatalosabb megjelenéséhez, és a ráncok csökkentéséhez. 

Retinol vagy retinal? 

 
Már az első ponton érdemes tisztázni, hogy mi a különbség a retinol és a retinal között, hiszen mindkét típussal találkozhatunk a boltok polcain. 

Retinol (retinyl acetate, retinyl palmitate): 
 

  • A retinol az A-vitamin egyik előfutára, amelyet a bőr könnyen átalakít aktív formává (retinál, majd retinsav). 
  • A retinol enyhébb hatású, de hatékony a bőr megújulásának támogatásában, a ráncok csökkentésében és a kollagén termelés fokozásában. 

Retinal (retinaldehyde): 

  • A retinal közvetlenül az aktív retinsav előfutára, így könnyebben és gyorsabban hasznosul a bőrben. 
  • Erősebb hatású, mint a retinol, de kevésbé irritáló, mint az erősebb retinoidok (például a retinsav). 

 

Miért érdemes retinolt használni? 

  • Ráncok és finom vonalak csökkentése: A retinol serkenti a kollagén termelését, és elősegíti a sejtmegújulást, ezáltal csökkentheti a ráncokat és finom vonalakat. A kollagén fontos fehérje a bőr feszességének és rugalmasságának fenntartásában. 
     
  • Bőrtextúra és tónus javítása: A retinol segít simábbá tenni a bőrt, csökkentheti a bőr durva textúráját, és javíthatja a bőr tónusát. A sejtmegújulás serkentésével a bőr frissebb és egészségesebb kinézetű lehet. 
     
  • Akne és pigmentációs problémák kezelése: A retinol hatékony lehet az akne kezelésében, mivel segít csökkenteni a pattanások kialakulásáért felelős faggyútermelést. Emellett a retinol segíthet csökkenteni az olyan pigmentációs problémákat, mint például a napfoltok vagy a melasma, mivel hozzájárul a sötét foltok fokozatos eltávolításához. 

 

Hány százalékos retinol vagy retinál szérumot válasszak? 

Az egyes retinol szérumok hatóanyag-tartalmát tekintve célzottan kategorizálhatjuk: a 0,1-0,3%-os tartalom gyengédnek, a körülbelül 0,5%-os erős közepes hatásúnak, míg az 1%-os tartalom ultra-erős hatásúnak számít.. Más retinoid típusoknál – például a retinal esetében – a 0,05% tartalom közepes erősségű és jól tolerálható, míg a 0,1% tartalom erős hatásúnak minősül. 

Gyengéd típusú retinolok 

 
A 0,1%-0,3%, illetve 0,05% hatóanyaggal rendelkező retinolokat főként akkor javasoljuk, ha most kezded el bevezetni a rutinodba ezt a terméket. 

Mindemellett akkor is érdemes ezt a típust választanod, ha gyengéd formulára vágysz vagy érzékeny bőröd van. Ezen típusú retinolok nagyon ritkán okoznak tényleges mellékhatásokat, akár naponta használhatjuk őket. 

Magas hatóanyagú retinolok 

 
Ha már kipróbáltál néhány üveggel a gyengédebb retinolos szérumok közül, és érzed, hogy szeretnéd fokozni a hatást, tovább léphetsz a közepes vagy magas erősségű retinolok felé. 

Az erősebb formulák természetesen erőteljesebb anti-aging hatást fejtenek ki, de csak akkor, ha a bőröd jól tolerálja őket, és nem tapasztalsz irritációt (ha mégis, akkor mindenképp csökkentsd a használat gyakoriságát!). Egy másik stratégia lehet, ha az erősebb formulát csak minden másnap használod, miközben a többi napon más hatóanyagoknak (például peptideknek, hámlasztóknak stb.) adsz helyet a bőrápolási rutinodban. 
 

Mikortól várhatsz a retinoltól eredményt?  

 
A retinolok bár valóban csodás hatóanyagnak számítanak, az első eredmények csak 3-6 hónap után kezdenek el látszani arcbőrünkön: használatukhoz tehát kitartásra van szükség. 

Hogyan építsd be az arcápolási rutinodba a retinolt? 
 
Az arcápolási rutinba való beépítésekor fontos fokozatosan és óvatosan alkalmazni a retinolt, különösen, ha még sosem használtad korábban. Íme egy lépésről lépésre szóló útmutató, hogyan építheted be a retinolt az arcápolási rutinodba: 

Konzultálj szakemberrel: Mielőtt elkezdenéd a retinol használatát, konzultálj a bőrgyógyászoddal. Ő segíthet meghatározni a megfelelő koncentrációt és terméket a bőrtípusodnak és egyéni igényeidnek megfelelően. 

Próbáld ki professzionális szolgáltatásunkat, a bőrápolási konzultációt teljes gépi bőrdiagnosztikával, amely további segítséget nyújt a megfelelő bőrápoláshoz, és termékeink optimális felhasználásához. 

A bőrápolási konzultáció egy kozmetikus szakember által elvégzett  teljeskörű bőrállapot-felmérést tartalmaz gépi bőrdiagnosztikával. A konzultáció során a skin analyser gép segítségével: 

  • megméri a bőr hidratációját,
  • zsírtartalmát,
  • elemzi a pórusok állapotát,
  • a ráncok valódi mélységét 3 dimenziós nagy felbontású fotók segítségével,
  • megvizsgálja a bőrön található elszíneződéseket, foltokat és az erek állapotát,
  • mérést készít az elhalt hámsejtek mennyiségéről a bőr felszínén, azaz a bőrsejtek megújulási folyamatáról.
    A rendszer azt is méri, hogy korunknak megfelelő-e a bőr állapota, mennyiben tér el az elvárt mértéktől, ehhez képest milyen intenzitású beavatkozásra van szükség.

Kezdd alacsonyabb koncentrációval: Kezdd alacsonyabb koncentrációjú retinol termékkel, különösen, ha még sosem használtad korábban. Így a bőrödnek lesz ideje hozzászokni a hatóanyaghoz. Cikkünk korábbi szakaszában már írtunk róla, mit is jelent az, hogy kisebb vagy nagyobb koncentrációról beszélünk! 

Használat előtt tesztelj: Először próbáld ki a retinolt kis bőrfelületen, hogy meggyőződhess arról, nem jelentkezik-e túlérzékenység vagy irritáció. 

Kezdd ritkábban: Kezdetben használd a retinolt naponta csak néhány alkalommal vagy hetente, majd fokozatosan növeld az alkalmazás gyakoriságát. 

Használd tiszta bőrön: A retinolt tiszta, száraz bőrre alkalmazd, általában este, miután megtisztítottad az arcodat. 

Használj hidratálót: A retinol száríthatja a bőrt, ezért alkalmazása után érdemes lehet egy jó minőségű hidratálót is használni. 

Vagheggi hidratáló termékek: 

Rehydra hidratáló arckrém 

Rehydra hidratáló szérum 

Bőrfiatalító tonik 

Vigyük fel a napvédőt reggel: A retinol használatakor kiemelten fontos a napvédelem. Naponta használj napvédőt, különösen, ha retinolt alkalmazol, mivel a bőr érzékennyé válhat a napfényre. 

Vagheggi fényvédők: 

Summer Paradise fényvédő stick 

Színezett fényvédő 

Várj a további termékekkel: Kerüld az erős hámlasztókat vagy más erős hatású bőrápoló termékeket, amikor először használod a retinolt. Később, amikor a bőröd hozzászokik, fokozatosan beépítheted ezeket a termékeket is az arcápolási rutinodba. 

Hámlasztó termékek és a retinol együttes használata 

 
Örök kérdés, hogy milyen módon használjuk a rutinunkban a különböző hámlasztó termékkel, mint az AHA vagy BHA sav. A retinol összességében egy rendkívül hatásos, de erős anyag bőrünknek, így kevesek arca tolerálja azt, ha a retinol mellé különböző hámlasztó termékeket használunk egy rutinon belül. Fontos azonban, hogy tiltva nincs ezek használata egy rutinban, azonban, ha bármilyen érzékenységet tapasztalunk, akkor válasszuk külön ezeknek a használatát. 

A retinol használatánál nem csak arra kell ügyelni, hogy megfelelő erősségű terméket válasszunk, hanem arra is, hogy stabil formulát válasszunk. 

A retinol önmagában egy rendkívül instabil vegyület, és a következő esetekben különösen instabilan viselkedik: 

Oxidáció: A retinol könnyen oxidálódik, különösen a levegő oxigénjével érintkezve. Az oxidációs folyamat során a retinol átalakulhat olyan formákra, amelyek kevésbé hatékonyak, vagy akár teljesen el is veszítik biológiaiaktivitásukat. 

Fényérzékenység: A retinol érzékeny a fényre, különösen az ultraibolya (UV) sugárzásra. A fény hatására gyorsabban lebomlik, és elveszítheti hatását. 

Hőérzékenység: A retinol hő hatására is instabil. Magas hőmérsékleten gyorsabban lebomlik, ezért a stabil formula kifejlesztésekor ezt is figyelembe kell venni.   

Kezdeti mellékhatások, amikor elkezded használni a retinolt:

  • Pirosság és hámlás: A retinol használata kezdetben kiszáríthatja a bőrt, ami pirosságot és hámlást eredményezhet. Kezelés: Kezdetben ritkábban alkalmazd a retinolt, majd fokozatosan növeld az alkalmazás gyakoriságát. Használj hidratálót, hogy megelőzd a bőr kiszáradását. 
  • Égő érzés és viszketés: Néhányan égő érzést vagy viszketést tapasztalhatnak a retinol alkalmazása után. Kezelés: Szüneteltesd egy ideig a retinol használatát, majd kezdd újra kevesebb mennyiséggel. Ügyelj rá, hogy, hogy ne alkalmazd irritált vagy sérült bőrön.
  • Bőrpír: A bőrpirosság is egy gyakori kezdeti mellékhatás. Kezelés: Kerüld a túl sok retinol alkalmazását, és mindig használj napvédőt, mivel a retinolra való érzékenység növelheti a bőr érzékenységét a napfényre.
  • Túlzott szárazság: A retinol kiszáríthatja a bőrt, különösen azoknak, akiknek alapvető jellegzetességük a száraz bőr. Kezelés: Használj hidratálót, méghozzáolyat, amely nem tartalmaz irritáló összetevőket. Fontos, hogy a hidratálót a retinol alkalmazása után vidd fel.
  • Hámlás: A retinol serkenti a bőr hámlását, ami egyeseknél túlzott mértékben jelentkezhet. Kezelés: Használj enyhébb retinol termékeket kezdetben, majd fokozatosan növeld a koncentrációt, ahogy a bőröd hozzászokik. 

Hogyan maximalizáld a retinolok hatását? 

  • Kezdd lassan: A retinol erős hatású lehet, ezért kezdetben érdemes alacsonyabb koncentrációjú termékeket használni, majd fokozatosan növelni a koncentrációt, ahogy a bőröd hozzászokik.
  • Rendszeres használat: A retinol hosszabb távú előnyei érdekében rendszeresen kell használni. A legjobb eredményeket akkor hozza, ha naponta egyszer, általában este alkalmazzák.
  • Használj hidratálót: A retinol kiszáríthatja a bőrt, ezért fontos egy jó minőségű hidratáló használata a retinol alkalmazása után. Ez segít megelőzni a bőr túlzott kiszáradását és hámlását.
  • Napvédelem: A retinol használatakor kiemelten fontos a napvédelem. A retinol növelheti a bőr érzékenységét a napfényre, így minden naphasználj magas faktorszámú napvédőt, még akkor is, ha az idő felhős.
  • Válassz megfelelő termékeket: Keress olyan retinol tartalmú termékeket, amelyek stabil formulákat tartalmaznak, és megfelelően lettek tárolva a hatékonyságuk megőrzése érdekében.
  • Gondoskodj a bőr egészségéről belülről is: A kiegyensúlyozott étrend, a megfelelő hidratáció, és az elegendő alvás mind hozzájárulnak a bőr egészségéhez és a retinol hatásának maximalizálásához.

Gyakran ismételt kérdések a retinol használatával kapcsolatban 

Mi az a retinol? 

A retinol egy liposzómába zárt formája az A-vitaminnak, melynek nevében a "retin" a kémiai származékait jelzi. A retinol az A-vitamin egyik előfutára, és amikor a bőrön alkalmazzák, a szervezet könnyen átalakítja aktív formájává, például retinállá és retinsavvá. 

Mi a különbség a retinol és retinal között? 

A retinol és a retinal olyan vegyületek, amelyek fontos szerepet játszanak az A-vitamin családjában, és mindketten kulcsfontosságúak lehetnek a bőr egészségének támogatásában. A retinol az A-vitamin egy előfutára, amelyet könnyen átalakítanak aktív formájává a bőrön keresztül. Ebben a folyamatban a retinol átalakul retinállá, majd további lépések során retinsavvá. 

A retinol enyhébb hatású, de hatékony a bőr megújulásának támogatásában, a ráncok csökkentésében és a kollagéntermelés fokozásában. Emellett a retinol segíthet javítani a bőr textúráját és tónusát, elősegítve a fiatalosabb megjelenést. 

A retinal közvetlenül az aktív retinsav előfutára, így gyorsabban és könnyebben hasznosul a bőrben. Ezáltal erősebb hatású lehet, mint a retinol, ugyanakkor kevésbé irritáló, ami különösen előnyös lehet azoknak, akik érzékenyebb bőrrel rendelkeznek 

Miért érdemes használni retinolt? 

A retinol serkenti a kollagén termelését, és elősegíti a sejtmegújulást, csökkentve ezzel a ráncokat és finom vonalakat. Emellett javíthatja a bőr textúráját és tónusát, valamint segíthet az akne és pigmentációs problémák kezelésében. 

Hány százalékos retinolt vagy retinál szérumot válasszak? 

Az 0,1-0,3% tartalmú retinolok gyengédnek számítanak, míg az 1% tartalom kifejezetten erős hatású. A retinal esetében a 0,05% közepes erősségű, míg a 0,1% erős hatásúnak minősül. 

Hogyan építsem be az arcápolási rutinomba a retinolt? 

Kezdd alacsonyabb koncentrációjú retinollal, konzultálj a bőrgyógyászoddal, és fokozatosan növeld az alkalmazás gyakoriságát. Használj hidratálót, napvédelmet, és kezdetben kerüld az erős hámlasztókat. 

Milyen mellékhatások jelentkezhetnek a retinol használatakor? 

Pirosság, hámlás, égő érzés, viszketés, bőrpír és túlzott szárazság. Ezek kezelhetők, például a retinol ritkább alkalmazásával, hidratálóval és napvédelemmel. 

Miért fontos stabil formulát választani a retinolhoz? 

A retinol instabil és többféle környezeti hatás miatt is könnyen inaktivizálódhat, ezért stabil formulát választva megőrizhetjük hatékonyságát. 

Mikor várhatóak az eredmények a retinol használatakor? 

Az eredmények egyénenként változnak, általában 3-6 hónap rendszeres használat után válnak láthatóvá. 

Miért fontos a napvédelem retinol használatakor? 

A retinol növeli a bőr érzékenységét a napfényre, így ezért javasolt magas faktorszámú napvédőt használni 

Hogyan maximalizálható a retinol hatása? 

Kezdd lassan, használd rendszeresen, használj hidratálót és napvédelmet, válassz stabil formulát, és gondoskodj a bőr egészségéről más módokon is. 

Hogyan válassz retinolos krémet? 

Kezdd alacsonyabb koncentrációjú krémmel, és figyelj a bőröd reakcióira. Fokozatosan növeld a koncentrációt, ha a bőröd tolerálja. 

Lehet-e más hámlasztókat együtt használni a retinollal? 

Lehet, de óvatosan. Kerüld az erős hámlasztókat, és figyelj a bőröd érzékenységére. 

Mi a retinolok hosszú távú előnye? 

A rendszeres használat hozzájárulhat a bőr megújulásához, a kollagéntermelés fokozásához és a ráncok csökkentéséhez.

Miért fontos az étrend, a hidratáció és az alvás a retinol hatásának maximalizálásához? 

Ezen tényezők hozzájárulhatnak a bőr egészségéhez, és ezáltal a retinol hatásának fokozásához. 

Milyen kezdeti mellékhatások jelentkezhetnek a retinol használatakor? 

Pirosság, hámlás, égő érzés, viszketés, bőrpír és túlzott szárazság. Ezek kezelhetők, és miattuk fontos a retinol alkalmazását fokozatosan bevezetni. 

Mikor érdemes konzultálni bőrgyógyásszal a retinol használatával kapcsolatban? 

Minden esetben, ha kétségeid vagy problémáid vannak, különösen érzékeny bőr esetén. A bőrgyógyász segíthet a megfelelő termék és használati módszer kiválasztásában.