A hialuronsav, vagy más néven hialuronán, egy rendkívül fontos természetes anyag, mely a szervezetünkben megtalálható. A molekula vízmegkötő tulajdonságai révén kulcsszerepet játszik a bőr hidratálásában és rugalmasságának fenntartásában. Ez a csodálatos vegyület nemcsak a bőrünkben található, hanem az ízületek, szemek és egyéb szövetek része is.

Ezen blogcikkben áttekintjük a hialuronsav jelentőségét, felfedezzük, hogyan működik a bőrünkben és más szövetekben, valamint megvizsgáljuk a különböző módszereket, amelyekkel pótolhatjuk a szervezetünkben csökkenő hialuronsav szintjét. Ismerd  meg, hogy hogyan segíthet a hialuronsav a ragyogó bőr és az egészséges ízületek elérésében, és milyen termékeket érdemes választanoda mindennapi szépségápolásban és egészségmegőrzésben.

Cikkünkben jobban megismerheted, hogy:

  • Mi az a hialuronsav
  • Milyen hatással van a bőrünkre a hialuronsav
  • Képes-e arcbőrön felszívódni a hialuronsav?
  • Melyek a hialuronsav különböző típusaiMilyen termékcsoportokban találjuk meg
  • Hogyan használd az arcápolási rutinodban
  • Gyakran ismételt kérdések a hialuronsavakkal kapcsolatban

 

Az idő múlásával a hialuronsav szintje természetes módon csökken a szervezetünkben, ami a bőr öregedéséhez, a ráncok kialakulásához és az ízületek merevségéhez vezethet. Emiatt egyre népszerűbbé válik a hialuronsavat tartalmazókozmetikumok és étrend-kiegészítők használata, melyek segíthetnek fenntartani a bőr fiatalos megjelenését és támogatják az ízületek egészségét.

Mi az a hialuronsav?


A hialuronsav egy olyan természetes vegyület, amely a testünkben megtalálható, és fontos szerepet játszik a hidratálásban, valamint a szövetek rugalmasságának fenntartásában. A molekula egy nagy vízmegkötő kapacitással rendelkező poliszacharid, ami azt jelenti, hogy nagy mennyiségű vizet képes megkötni és megtartani.

A hialuronsav különösen elterjedt a bőrben, az ízületekben, a szemekben és más kötőszövetekben. Azonban az idő múlásával és az öregedés folyamatával a szervezet természetes módon kevesebb hialuronsavat termel, ami hozzájárulhat a bőr öregedéséhez, a ráncok kialakulásához, valamint az ízületek merevségéhez.

A kozmetikumokban és egészségügyi termékekben való felhasználása során a hialuronsavat gyakran használják hidratálóként és bőrfiatalító összetevőként. Emellett injekciók vagy szájon át szedhető kiegészítők formájában is alkalmazzák az egészséges ízületek támogatására.

Hogyan néz ki molekulák szintjéna hialuronsav?


A hialuronsav molekula kémiai felépítése és kinézete rendkívül érdekes.

A glükuronsav és az N-acetil-glükózamin által együttesen alkotott hialuronsav szerves része a kötőszöveteknek, például a bőrnek és az ízületeknek. A hialuronsav szemcséi rendkívül hidrofilek, vagyis vonzzák és megtartják a vizet, ami a molekula kiváló hidratáló tulajdonságát eredményezi.

Molekula szinten a hialuronsav a következőképpen néz ki: egy hosszú lánc, ahol a glükuronsav és a N-acetil-glükózamin egységek követik egymást, és a láncot glikozid kötések kapcsolják össze. Ezen a szinten azonban csak a kémikusok és a kutatók láthatják a molekulát, mivel a hialuronsav mikroszkóp nélkül nem látható a szabad szemmel.

Milyen hatással van a bőrünkre a hialuronsav?


A hialuronsav egyik legkiválóbb tulajdonsága, hogy hidratálja a bőrt, és ezáltal segíthet mind a száraz, mind a zsíros bőrtípusokon. Bár az emberek különböző bőrtípusokkal rendelkeznek, a hidratálás fontos mindenki számára, függetlenül attól, hogy a bőre hajlamos-e a szárazságra vagy a zsírosodásra.

A hialuronsav a bőrbe juttatva nagy mennyiségű vizet képes megkötni, így segít fenntartani a bőr nedvességtartalmát. Ezáltal segíthet a száraz bőr hidratálásában, csökkentve a szárazság okozta kényelmetlenséget és hámlást.

Ugyanakkor a hialuronsav könnyű textúrájú és nem zsíros, tehát nem növeli a bőr faggyútermelését. Ez azt jelenti, hogy a zsíros bőrű emberek is nyugodtan használhatják, mivel nem hoz létre további zsíros réteget a bőrön.

Emellett a hialuronsav gyakran megtalálható olyan kozmetikai termékekben, amelyek kifejezetten kombinált bőrtípusokra vannak tervezve, így mind a száraz, mind a zsíros területeken segít a bőr hidratálásában.

5+1 legfontosabb dolog, amiben segít a bőrnek a hialuronsav


1, Hidratálás: A hialuronsav kiváló hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik. Molekula szinten nagy mennyiségű vizet köt meg, ami segít fenntartani a bőr nedvességtartalmát. Ezáltal hidratált és rugalmasabb bőrt eredményez.

2, Ráncok és finom vonalak csökkentése: A hidratált bőrre kevésbé jellemző a ráncok és finom vonalak kialakulása. A hialuronsav segíthet a bőr feszességének és rugalmasságának megőrzésében, csökkentve ezzel a ráncok láthatóságát.

3, Bőrfiatalítás: A hialuronsav hozzájárulhat a bőr fiatalosabb megjelenéséhez, mivel támogatja a kollagén és elasztin termelését, amelyek a bőr rugalmasságáért és feszességéért felelnek..

4, Gyulladáscsökkentés: A hialuronsavnak gyulladáscsökkentő tulajdonságai is lehetnek, amelyek segíthetnek különböző bőrproblémák, például pattanások vagy irritációk kezelésében.

5, Bőrregeneráció támogatása: A hialuronsav elősegítheti a bőrsejtek regenerációját, segítve a sérült vagy idősödő bőr helyreállítását.

+1: Rugalmasság és ízületi támogatás: Nemcsak a bőrre gyakorol pozitív hatást, hanem az ízületekben is megtalálható, ahol segít fenntartani a nedvességet és a rugalmasságot, hozzájárulva ezzel az ízületek egészségéhez és mobilitásához.

Képes arcbőrön keresztül felszívódni a hialuronsav?

Mostanában az egyik leggyakoribb kérdés a hialuronsavval kapcsolatban, hogy egyáltalán fel tud-e szívódni a bőrön át, van-e értelme használni. A válasz: igen, a hialuronsav képes felszívódni az arcbőrön keresztül. A hialuronsav molekula kis mérete és vízmegkötő tulajdonságai lehetővé teszik, hogy könnyen behatoljon a bőr felső rétegeibe és hidratáló hatását kifejtse. Emellett a hialuronsav könnyen kombinálható más összetevőkkel is, amelyek javíthatják a bőrön át való  felszívódását és hatékonyságát.

A hialuronsav különböző típusai


A hialuronsav rendkívül sokszínű, íme néhány típus, amivel találkozhatsz:

  • Nátrium-hialuronát: Ez a leggyakrabban használt forma a kozmetikumokban és az orvosi beavatkozásokban. A nátrium-hialuronát stabil, vízoldékony forma, amely könnyen alkalmazható különböző kozmetikai termékekben, mint például hidratáló krémek, szérumok vagy injekciós kezelések.
  • Hialuronsav kálciummal: Ez a forma a hialuronsav kalciummal történő összekapcsolását jelenti. Kozmetikumokban és orvosi kezeléseknél alkalmazzák, például az arc kontúrozására és a bőr teltségének növelésére.
  • Hialuronsav növényi kivonatokkal: Néhány kozmetikai termék növényi kivonatokkal kombinálja a hialuronsavat a természetes összetevők előnyeinek maximalizálása érdekében.
  • Keresztkötött hialuronsav (cross-linked hyaluronic acid): Ez a forma általában az injekciós töltőanyagok részeként fordul elő, mint amlyenek a hialuronsav alapú dermal fillerek. A keresztkötött hialuronsav segít hosszabb időn keresztül fenntartani a teltséget és a bőrfiatalító hatást.
  • Hialuronsav por formában: Egyes étrend-kiegészítőkben és szájon át szedhető kapszulákban is megtalálható, azonban a hialuronsav orális bevitelének hatása erősen vitatott, mivel ezeknek a formáknak a hatékonysága és bőrbe történő felszívódása általában korlátozott.A leggyakoribb forma kozmetikumokban a nátrium-hialuronát, ami egy vízoldékony formája a hialuronsavnak. Ezt a formát könnyen keverhetik krémekbe, szérumokba és más bőrápolási termékekbe.

 

Milyen termékcsoportokban találjuk meg a hialuronsavat?

  • Hidratáló krémek: A hialuronsavat gyakran alkalmazzák hidratáló krémekben, mivel nagy mennyiségű vizet képes megkötni, így hozzájárul a bőr mélyebb rétegeinek hidratálásához.

  • Szérumok: Hialuronsavat tartalmazó szérumok a hidratáló hatás mellett a bőr feszességét is növelhetik. Gyakran a ráncok és finom vonalak csökkentése érdekében alkalmazzák.

  • Arcmaszkok: Az arcmaszkok, kifejezetten a hialuronsavval dúsítva, rövid idő alatt intenzív hidratálást nyújthatnak a bőrnek.

  • Szemkörnyékápolók: A szemkörnyékápolók hialuronsavat is tartalmazhatnak, amely segíthet a szem körüli finom vonalak és ráncok csökkentésében.

  • Primer: Smink alapozók (primer) is tartalmazhatnak hialuronsavat, hogy elősegítsék a sima bőrfelületet és hidratálják azt a smink felviteléhez.

  • Dermal fillerek: A kozmetikai beavatkozások során, pl. dermal fillerek formájában, a hialuronsavat injekcióként alkalmazzák, hogy feltöltse a bőrt, és csökkentse a ráncokat, így eredményezve feszesebb és fiatalosabb megjelenést.

 

Hogyan használd a rutinodban a hialuronsavat?


A hialuronsav beillesztése az arcápolási rutinodba egyszerű és hatékony lehet. Az alábbiakban bemutatjuk néhány lépésben, hogyan használd a hialuronsavat az arcápolási rutinod részeként.

Arctisztítás:

Kezdd az arcápolási rutinodat egy alapos arctisztítással. Használj enyhe tisztítót, amely eltávolítja a sminket, szennyeződéseket és egyéb szennyeződéseket a bőrödről. Nyugodtan alkalmazhatsz dupla tisztítást is!

Nálunk kétféle lemosó közül választhatsz: Rehydra hidratáló arclemosó tej 200 ml, valamint Rehydra hidratáló lemosó hab 150 ml

Tonizálás:

Használj tonikot a bőr pH-értékének visszaállítására és hogy felkészítsd bőrödet a következő lépésekre.

Javasolt hialuronsavas tonikok:

 

Hialuronsavas szérum:

A hialuronsavas szérumot alkalmazd a tiszta és tonizált bőrre. Vigyél fel egy kis mennyiséget a szérumból és oszlasd el egyenletesen az arcodon és a nyakadon. A hialuronsav szérum segít intenzíven hidratálni a bőrt, csökkenteni a ráncokat és finom vonalakat. A hialuronsavat mindig nedves bőrre vigyük fel!

Ilyen szérum például a Rehydra hidratáló szérum koncentrátum, melyet reggel és este is használhatsz!

Egyéb szérumok és kezelések:

Ha más specifikus bőrproblémáid vannak (például foltosodás, pigmentáció vagy pattanások), alkalmazhatsz további szérumokat vagy kezeléseket ebben a lépésben.

Ha magas koncentrátumú ampullát keresel, próbáld ki a Rehydra hialuronsav ampullát!

Nappali/éjszakai krém:

Használj egy hidratáló krémet, amely tartalmaz hialuronsavat. A nappali krémek védelmet nyújtanak a nap káros sugarai ellen, míg az éjszakai krémek segíthetnek a bőr regenerálódásában és hidratálásában éjszaka.

A Vaghegginél kétféle hialuronsavas krémet is találsz. Az Rehydra 100 H hidratáló arckrém könnyű textúrájával minden bőrtípusra ideális, míg a Rehydra tápláló, hidratáló  arckrém gazdag textúrájával a nagyon száraz, vízhiányos bőrnek nyújt segítséget.

Fényvédő (reggeli rutinban):

Ha nappal használod a hialuronsavas termékeket, mindig alkalmazz megfelelő faktorszámú napvédőt a bőr optimális védelme érdekében.

Ha könnyű textúrájú, ám magas fényvédelemmel rendelkező fényvédőt keresel, akkor próbáld ki az Emozioni Plus anti stressz cseppecskéket 50 faktoros fényvédelemmel!

Van olyan termék, amivel nem kompatibilis a hialuronsav?


Bár a hialuronsav általában biztonságos és jól tolerálható összetevő, egyeseknél előfordulhatnak irritációs vagy allergiás reakciók. Ezenkívül néhány termék vagy összetevő nem feltétlenül kompatibilis a hialuronsavval, és egyes körülmények között jobb lehet óvatosan alkalmazni vagy elkerülni ezeket a kombinációkat. Itt van néhány példa:

  • Túl erős savas termékek: Például olyan termékek, amelyek magas koncentrációjú alfa-hidroxi savakat (pl. glikolsav vagy tejsav) vagy béta-hidroxi savat (pl. szalicilsav) tartalmaznak. Ezek a savak segíthetnek a hámlasztásban és a bőr megújulásában, de kombinálva a hialuronsavval, kiszáríthatják a bőrt, és irritációt okozhatnak.
  • Retinoidok: A retinol vagy más retinoidok, amelyek a bőr megújulását elősegítik, szintén kiszáríthatják a bőrt. Ezekkel a termékekkel való egyidejű alkalmazás előtt konzultálj a bőrgyógyászoddal.
  • C-vitaminos termékek: Néhányan érzékenyek lehetnek a hialuronsav C-vitaminnal való kombinációjára, mivel ez a két összetevő különböző pH-környezetet igényel.
  • Bizonyos bőrproblémák: Ha bőrproblémákkal küzdesz, mint például rosacea vagy kiterjedt dermatitis, érdemes először konzultálni egy bőrgyógyásszal vagy a Vagheggi bőrdiagnosztika és bőrápolási konzultációjára jelentkezni!

 

Gyakran ismételt kérdések a hialuronsavakkal kapcsolatban


1. Mi az a hialuronsav?

A hialuronsav egy természetes vegyület, mely fontos szerepet játszik a hidratálásban és a szövetek rugalmasságának fenntartásában.

2. Milyen hatással van a bőrünkre a hialuronsav?

A hialuronsav hidratálja a bőrt, segítve mind a száraz, mind a zsíros bőr típusokat, miközben hozzájárul a rugalmasság és fiatalos megjelenés fenntartásához.

3. Képes arcbőrön felszívódni a hialuronsav?

Igen, a hialuronsav képes felszívódni az arcbőrön, és hidratáló hatását kifejteni a bőr mélyebb rétegeiben.

4. Milyen típusai vannak a hialuronsavnak?

Például nátrium-hialuronát, hialuronsav kálciummal, növényi kivonatokkal kombinált változatok, keresztkötött hialuronsav, és por formájában is megtalálható.

5. Milyen termékcsoportokban találjuk meg a hialuronsavat és miért hasznos?

Hidratáló krémek, szérumok, arcmaszkok, szemkörnyékápolók, primerek, dermal fillerek. Hasznosak hidratálásban, ráncok csökkentésében, bőrfiatalításban.

6. Hogyan használd az arcápolási rutinodban a hialuronsavat?

Arctisztítás, tonizálás, hialuronsavas szérum alkalmazása, egyéb szérumok/kezelések, nappali/éjszakai krém, és nappali rutinban fényvédő használata.

7. Van olyan termék, amivel nem kompatibilis a hialuronsav?

Túl erős savas termékek, retinoidok, C-vitaminos termékek, és bizonyos bőrproblémák esetén érdemes óvatosan alkalmazni.

8. Hogyan néz ki molekula szinten a hialuronsav?

A hialuronsav molekula kémiai felépítése egy hosszú láncolatú poliszacharid, melynek hidrofil tulajdonságai segítik a vízmegkötést.